Fotograf: Richard Drew, TT / Moberg Pharma pressbild

Moberg Pharma tokrasar 52% – så drabbas köpråd och fonder av kollapsen

Är en kursnedgång på över 50 procent vettigt? ”Det tror jag nog att det är”, säger Moberg Pharmas vd Anna Ljung.

Moberg Pharma redovisade under måndagsmorgonen resultat för Mob-015 i fas 3 vid behandling av nagelsvamp. Utfallet i studien var förvånande enligt bolaget.

”Vi är extremt nöjda med mykologiska läkningen. Den är högre än vi hade förväntat oss och jag tror högre än vad någon hade förväntat sig. Det man normalt sett ser är att mykologisk läkning övergår i klinisk läkning och 'complete cure' (fullständig läkning) om man bara har lite tid på sig. Vi hade förväntat oss ett betydligt högre resultat på 'complete cure' givet den höga mykologiska läkningen”, säger Moberg Pharmas vd Anna Ljung till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter 52 veckor i studien uppnåddes fullständig läkning hos 4,5 procent av patienterna.

Moberg Pharma kommer närmast att analysera studieresultaten vidare för att förstå utfallet av studien bättre.

Efter knappt en timmes handel på måndagen har Moberg Pharmas aktie rasat med 52 procent.

Är en kursnedgång på över 50 procent vettigt?

”Det tror jag nog att det är, för det är som sagt förvånande data och i kliniska studier vill man bara rapportera positiva data utan några förvånande aspekter. Jag förstår att kursen går ned en del. Sedan huruvida 50 procent är rättvist, det kanske är lite mycket, men det kan jag egentligen inte ha någon synpunkt på”, säger Moberg Pharmas vd Anna Ljung.

Moberg Pharma halveras efter studieresultat, klart sämre på en viktig punkt 

Studien uppnådde de primära och sekundära effektmålen, men var klart sämre än väntat på en viktig punkt, skriver analystjänsten Börsplus.

”Vårt tidigare köpråd, som länge har varit mycket framgångsrikt, tar vi nu bort på stående fot och ersätter med ett neutralt råd samtidigt som vi säljer aktien ur Börsplus portfölj”, konstaterar de.

Moberg Pharma har tidigare angett fotsvampsmedlet Jublia som den tydligaste konkurrenten till ett framtida läkemedel MOB-015. Fas III-resultatet visar att MOB-015 uppnår 70 procent mykologisk läkning vilket är jämförbart med Jublia men bara 4,5 procent ”komplett läkning” vilket är klart lägre än de 15-18 procent som Jublia uppvisar.

”Moberg skriver i pressreleasen att man hoppas få mer insikter när den europeiska fas III-studien blir klar våren 2020. Det känns optimistiskt att den både ska vara bra och så bra att det suddar ut den negativa signalen från USA-studien”, skriver Börsplus.

Fonderna som drabbas av Moberg Pharma kollaps

PLUS Mikrobolag Sverige Index och Simplicity Småbolag Sverige är exponerade med 1,08 respektive 0,37 procent av fonderna. Detta enligt data från Morningstar, uppdaterat sista november respektive sista oktober.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST