Fotograf: VA Montage: Unsplash

Läkemedelsbolaget ger klart sämre resultat – aktien halveras på några minuter

Stockholmsbörsen går mot en lätt negativ inledning. Veckan är späckad med inkommande makroekonomiska besked.

Stockholmsbörsen inledde måndagen med försiktig handel runt nollstrecket men klättrade uppåt innan lunchtid. Ericsson har nått förlikning med amerikanska myndigheter i den stora mut- och korruptionsutredningen och aktien backade. Moberg Pharma föll brant efter ett studieresultat som understeg bolagets egna förväntningar.

Vid klockan 12 var OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.748. Aktier för 5,1 miljarder hade då omsatts. De europeiska börserna gick överlag i motsatt riktning där CA40 i Paris var ner 0,2 procent.

På OMXS30-indexet blåste positiva konjunkturvindar i industribolagens segel, medan defensiva aktier var mindre populära. I toppen av storbolagsindexet placerade sig SSAB och Atlas Copco med uppgångar på 2,6 procent respektive 1,2 procent.

JP Morgan har höjt sin riktkurs för Atlas Copco till 365 kronor från 345 kronor med upprepad rekommendationen övervikt. Stålbolaget SSAB har å sin sida höjt priserna på grovplåt på den nordamerikanska marknaden med 50 dollar per ton med omedelbar verkan, rapporterade branschmediet Steel Business Briefing, SBB.

Penningtvättsanklagade Swedbank kommer att minska koncernledningen och bland annat kommer riskchefen Helo Meigas och nuvarande chefen för Baltisk bankrörelse Charlotte Elsnitz att lämna banken. Samtliga bankaktier steg med uppgångar mellan 0,6 procent för Swedbank och 1,4 för SEB procent.

Ericsson gick i motsatt riktning och pressades av den mutförlikningen som innebär en utbetalning om 10,1 miljarder kronor till det amerikanska justitiedepartementet DOJ och finansinspektionen SEC. Beloppet var dock lägre än den avsättning som bolaget bokat i det tredje kvartalet. Som mest var aktien ner 1,9 procent, men vid lunchtid hade säljtrycket släppt något och aktien noterades 0,2 procent ned.

Moberg Pharma faller i öppningen med över 50 procent sedan bolaget publicerat studieresultat för MOB-15 för nagelsvamp.

Bolaget nådde primära och sekundära effektmål, men var sämre på en viktig punkt, skriver Börsplus i en kommentar.

Moberg Pharma har tidigare angett fotsvampsmedlet Jublia som den tydligaste konkurrenten till ett framtida läkemedel MOB-015. Fas III-resultatet visar att MOB-015 uppnår 70 procent mykologisk läkning vilket är jämförbart med Jublia men bara 4,5 procent ”komplett läkning” vilket är klart lägre än de 15-18 procent som Jublia uppvisar, skriver Börsplus.

Aktien var vid 09.40 tiden ned 52,5 procent till 21,00 kronor. Som högst i dag har aktien noterats i 29,70 kronor och som lägst 19,86 kronor.

Sedan årsskiftet är aktien upp 15,8 procent och sedan ett år tillbaka ligger förändringen på plus 15,7 procent.

Aktiens 52 veckorshögsta ligger på 46,60 kronor, medan 52 veckorslägsta är 17,52 kronor.

Oncopeptides föll samtidigt över 4,6 procent. Bolaget har presenterat data från studier med sin läkemedelskandidat melflufen vid den vetenskapliga blodkongressen Ash som inleddes i helgen.

Ett flertal mindre bolag berördes av analyser. I senaste numret av Börsveckan rekommenderas köp av Allgon som steg 5,3 procent. För K-Fastigheter, som steg i samband med börsintroduktionen i november, gavs rådet att avvakta. Aktien var vid lunchtid ner 3,9 procent. Även för Reilcare gavs rådet att avvakta och aktien var ner drygt 5 procent

Aluminiumföretaget Gränges djärva investeringar ökar både risken och potentialen, anser Dagens industri. Möjligheterna överväger och aktien är köpvärd, skriver tidningen i analysen under vinjetten "Veckans aktie". Aktien var 2,9 procent upp.

Teknikbolaget Anoto meddelar att ytterligare två skoldistrikt i USA kommer börja använda bolagets utbildningslösning KAIT, framgick av ett pressmeddelande utan ordervärde. Aktien avancerade strax över 12 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST