Fotograf: Pressbild

Zalandos betygssystem för anställda kritiseras – liknar Stasi-metoder

Det handlar om att de anställda betygsätter varandra.

Förra veckan slog anställda på Zalandos logistikcentral i Brunna utanför Stockholm larm om dåliga arbetsvillkor. Arbetsplatsen liknades vid ett fängelse där chefer hotade, smygfilmade och minutövervakade.

Nu kritiseras huvudkontoret i Berlin.

Klädjätten Zalando tillämpar ett betygssystem för anställda vid huvudkontoret i Berlin som liknas vid den östtyska underrättelsetjänsten Stasis metoder. Det framgår av en rapport, skriver Sveriges Radio.

Det handlar om att de anställda betygsätter varandra. Syftet är att få feedback för höja produktiviteten och främja medarbetarnas utveckling.

Men upplägget kritiseras för att det blir en konstant övervakning där de anställda aldrig vet om man betygsätts för sina handlingar eller ord.

”Det skapar ständig misstro, stress och press”, säger Sascha-Christopher Geschke vid Humboldtuniversitetet i Berlin som med en kollega skrivit rapporten.

Politiker från båda sidor liksom fackförbund kräver nu att betygssystemet tas bort medan Zalando, som har Kinnevik som storägare, avvisar detta. Betygssystemet är under utredning för att fastställa om det är lagligt

.

Läs mer: Anställda larmar om dåliga villkor på Zalandos Stockholmslager – liknar arbetsplats vid fängelse


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST