Fotograf: Christine Olsson/TT

M, KD och SD stödjer V:s misstroende: ”Risk för nyval”

M, KD och SD backar den misstroendeförklaring som V riktar mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Nu finns det risk för nyval, enligt Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har under torsdagens regeringssammanträde meddelat att de riktar misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Det rapporterar Sveriges Radio.

Vid en gemensam pressträff på torsdagseftermiddagen meddelade så Moderaterna och Kristdemokraterna att man stödjer misstroendet. Även SD uppger att man kommer att stödja ett misstroende, skriver Dagens Nyheter.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, utesluter inte ett nyval om arbetsmarknadsministern avsätts.

”Det kommer alltid finnas en risk eller en möjlighet för ett nyval, det beror på hur man ser det”, säger hon till Dagens industri.

Vänsterpartiet hotade för två veckor sedan med en misstroendeförklaring mot ministern på grund av oro kring privatiseringen av Arbetsförmedlingen där fristående aktörer ska få ansvar att ta över matchning mellan arbetssökanden och arbeten.

En misstroendeförklaring mot en minister läggs fram i riksdagen med stöd av minst 35 ledamöter. Vänsterpartiet behöver därför stöd från Moderaterna för att lägga fram en misstroendeförklaring.

En omröstning gällande Eva Nordmark kan ske tidigast i början av nästa vecka.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har tidigare kallat hotet om misstroendeförklaring för ”märkligt” och hänvisat till att misstroendeförklaring är något som brukar riktas mot ett statsråd som begått misstag. Stefan Löfven har kallat Vänsterpartiets agerande för ”hårresande”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST