Fotograf: Unsplash

Torsdagsbörsen: Systemair har luft under vingarna – SAS störtdyker

Stockholmsbörsen öppnar lätt upp på torsdagsmorgonen, 0,3 procent. Både SAS och Systemair presenterade under morgonen resultat som var bättre än väntat.

USA-börserna steg på onsdagen med en uppgång för energibolagen medan råvarubolagen handlades kring oförändrade nivåer. Index präglades av förhoppningar om att USA och Kina kommer att kunna sluta ett avtal innan USA:s planerade tullhöjning den 15 december träder i kraft.

Jämfört med nivån vid Stockholmsbörsens stängning var dock S&P 500 index vid de amerikanska börsernas stängning ned 0,1 procent.

Asienbörserna rörde sig på torsdagsmorgonen svensk tid uppåt efter förnyad optimism om ett handelsavtal mellan USA och Kina.

Terminerna för de ledande Europabörserna visade på mindre positiva rörelser. Strax före klockan 8.30 var noteringarna för Frankfurt-, London- och Parisbörsen upp med mellan 0,1 och 0,2 procent. 

SAS justerade resultat före skatt i flygbolagets fjärde kvartal låg 12 procent över förväntningarna, enligt Infront Data. Trots det talar SAS vd Rickard Gustafsson om ett otillfredsställande helårsresultat. Osäkra ekonomiska framtidsutsikter och framväxande avmattning i stora ekonomier väntas komma att påverka efterfrågan från kunderna negativt under det kommande året. Aktien rasar 13,8 procent.

Ventilationsbolaget Systemair rapporterade ett resultat som överträffade marknadens förväntningar i det brutna andra kvartalet. Rörelseresultatet kom in på 284 miljoner kronor jämfört med förväntningar om 218 miljoner kronor enligt Infront Data. Aktien rusar 13 procent i börsöppningen.

Ericsson närmar sig en förlikning med det amerikanska justitiedepartementet kring korruption och mutanklagelser i sex länder, rapporterar Bloomberg News. Väntade böter ligger i linje med den avsättning på 1,2 miljarder dollar som Ericsson redan har gjort.

Informationstjänsteföretaget Karnovs storägare Five Arrows sålde efter onsdagens börsstängning hela sitt innehav i bolaget. Affären skedde till ett pris om 49 kronor per aktie. Rabatten i placingen landade på 8,4 procent.

Bygghemma meddelar att de under hösten sett en kraftigt ökad försäljning av installationstjänster i Sverige.

Initiator Pharma visade på en klinisk signifikant effekt i en fas 2a-studie med läkmedelskandidaten IPED 2015 vid behandling av erektil dysfunktion.

Bilia har fått en uppgraderad rekommendation från Nordea till köp från tidigare behåll.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Vostok New Ventures och Midway medan Xano får en säljrekommendation.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST