USA överväger fler restriktioner mot Huawei

Restriktioner kan införas även på icke-känslig teknik.

Trumpadministrationen överväger att expandera säljrestriktionerna mot kinesiska Huawei under den existerande svartlistningen, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Det handlar om att handelsdepartementet skulle införa säljrestriktioner även på icke-känslig teknik till Huawei. Ett exempel på detta är chip för standardmobiler vilka tillverkas utomlands men innehåller amerikansk teknik.

Syftet med de expanderade säljrestriktionerna skulle vara att göra svartlistningen mot Huawei mer kännbar. Samtidigt tros en sådan åtgärd inte bli positivt bemött av USA:s allierade eller amerikanska företag enligt Doug Jacobson, en handelsadvokat från Washington.

Han bedömer att åtgärden skulle störa försörjningskedjor men i slutändan ändå se Huawei hitta andra leverantörer för att fylla gapet.

Att Vita huset skulle ta till en sådan åtgärd anses också vara motsatsen till de lättnader som getts kring Huawei som en del av handelsförhandlingarna med Kina. Numera får amerikanska företag sälja komponenter till Huawei så länge de inte utgör ett hot mot den nationella säkerheten.

Läs även: Huawei i hemligt samarbete med Kinas centralbank kring fintech-forskning


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST