Fotograf: Mostphotos

Röda siffror på torsdagsbörsen

Stockholmsbörsen öppnar lätt nedåt på torsdagsmorgonen, sedan onsdagens uppgångar på Wall Street inte fortsatt i den efterföljande asiatiska handeln.

Överlag positiv makrostatistik stimulerade ett positivt börshumör på onsdagen, något som förbyttes i oro sedan USA:s president Donald Trump undertecknat ett lagförslag om att stötta demokratiprotesterna i Hongkong.

I New York steg de ledande indexen 0,2-0,7 procent på onsdagen, med Nasdaq i topp. Stöd kom bland annat från amerikanska BNP-data som visade en tillväxt med 2,1 procent i det tredje kvartalet, mer än väntade 1,9 procent.

Efter att president Trump undertecknat ett lagförslag om stöd till Hongkongs demokratikämpar, ett förslag som fått i stort sett enhälligt stöd i kongressen, reagerade kinesiska företrädare med att kalla det "extremt fördärvligt och med farliga motiv". Börsnedgångarna i regionen var dock behärskade, i storleksordningen 0,1-0,5 procent.

På svensk hemmaplan har diskussionerna kring bankernas situation fortsatt. Finansinspektionen (FI) förslår en höjning av riskvikterna för företagsexponeringar till 35 procent för företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter, och 25 procent för företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella bostadsfastigheter.

Vidare säger finansmarknadsminister Per Bolund till Dagens industri att IMF ska leda en penningtvättsgranskning avseende Norden, Baltikum och Sverige.

Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminium, köper den polska tillverkaren Konin för 2,3 miljarder kronor på skuldfri bas. Affären väntas bidra positivt till Gränges vinst per aktie inom ett år från det att den genomförts. En företrädesemission om 2 miljarder kronor kommer att genomföras.

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett ebita-resultat på 539 miljoner kronor för det andra kvartalet i sitt brutna räkenskapsår, helt i nivå med det preliminära resultat som tidigare aviserats.

Elekta upprepar också sin prognos om en organisk försäljningsökning på 8-10 procent, beräknat på oförändrade valutakurser för räkenskapsåret 2019/2020. Ebita-marginalen väntas komma in på omkring 18 procent för det brutna helåret.

Informationstjänsteföretaget Karnov rapporterade en nettoomsättning på 190 miljoner kronor (176) för det tredje kvartalet. Den organiska tillväxten var 6 procent.

Limes störste ägare Monterro sålde på onsdagskvällen 1,2 miljoner aktier i bolaget till kursen 136 kronor, en rabatt med knappt 5 procent jämfört med stängningskursen.

De amerikanska börserna håller stängt på torsdagen för Thanksgiving-firande. På fredag väntar Black Friday.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST