Fotograf: Unsplash, Pexels

Stopp för Uber i London – får ingen ny licens

Myndigheten uppgav i samband med att licensen återtogs att Ubers ”inställning och agerande demonstrerar bristande ansvarstagande från bolagets sida”

Uber nekas förnyad licens för att bedriva taxiverksamhet i den brittiska huvudstaden, enligt ett beslut från Londons transportmyndighet TFL på måndagen. Taxibolagets aktie handlades ned 7 procent i den tidiga amerikanska förhandeln på måndagen.

TFL har noterat ett "mönster av misslyckanden" hos Uber, enligt ett uttalande från en talesperson för myndigheten, rapporterar flera medier.

Det amerikanska taxibolaget Uber tilldelades under förra sommaren en 15-månaders licens från myndigheten Transport for London (TFL) som möjliggjorde verksamheten. Det är denna licens som nu löper ut och som inte kommer att förnyas.

Uber har även tidigare, innan det senaste förnyandet av licensen, fått tillståndet indraget av TFL. Myndigheten uppgav i samband med att licensen återtogs att Ubers "inställning och agerande demonstrerar bristande ansvarstagande från bolagets sida".

Förseelser som Uber anklagades för av myndigheten inbegrep hur förares hälso- och icke-kriminella status säkrades, en underlåtenhet att rapportera allvarlig brottslighet relaterad till verksamheten samt bruk av teknik som möjliggör bedrägerier.

Beskedet innebär att Uber riskerar att försvinna som taxialternativ från den viktigaste marknaden globalt, givet att 3,5 miljoner Londonbor nyttjar Uber regelbundet. Fönstret för Uber att överklaga är 21 dagar och beskrivs som litet - men om en sådan överklagan lämnas in kommer Uber mest troligt att få fortsätta bedriva verksamhet under processens gång, enligt rapporter från radiokanalen LBC. Det finns i dag omkring 45.000 Uber-förare i staden.

Under helgen rapporterade också Sky News att TFL övervägt att ta till "det nukleära alternativet" att neka Uber rätten att bedriva verksamhet i London.

Ubers verksamhet i London har likt i många andra av världens storstäder mötts av häftig kritik från konventionella taxiaktörer, som i London verkar i stor skala med de ikoniska så kallade "black cab"-bilarna. Konkurrensen har dock tätnat även utöver Ubers verksamhet sedan estniska Bolt, franska Kapten och indiska Ola på senare tid tilldelats licens.

Ubers aktie noterades på New York-börsen i våras och har sedan dess rasat med runt 30 procent.

Uber överbeklagar TFL:s beslut.

Taxibolaget Uber har genomfört betydliga förändringar av verksamheten och vill bidra till att sätta standarden för säkerhet i branschen, säger Jamie Heywood, bolagets regionschef för Norra Europa.

”TFL:s beslut att inte förnya Ubers licens i London är anmärkningsvärt och felaktigt, och vi kommer att överklaga”, säger han.

Jamie Heywood trycker på att TFL ansåg att Uber var en pålitlig aktör för bara två månader sedan.

”Vi gör allt och lite till för att bibehålla denna status”, säger han vidare.

”För våra 3,5 miljoner resenärer och 45.000 licenserade förare som förlitar sig på Uber i London kommer vi fortsätta verksamheten som vanligt, och göra allt vi kan för att lösa situationen tillsammans med TFL”, fortsätter Uber-chefen.

Läs även: Ubers sparkade vd och grundare har sålt aktier i bolaget - för 5,3 miljarder


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST