Fotograf: Pexels

Vem i hela världen kan man lita på?

Efter 200 år av fred tror vi svenskar att myndigheter och företag är goda. I stora delar av världen vet man att det inte är så.

Efter en generation är mycket förändrat, efter två är det knappt man känner igen sig, efter tre ser världen helt annorlunda ut.

Min mamma fick gå barfota från maj till september för att inte slita på kängorna som skulle hålla för alla åtta barnen som trängdes i banvaktsstugan i Småland.

Mina barnbarn kunde svajpa på sina paddor innan de klarade pincettgreppet. Digitaliseringen är inget framtidsfenomen längre, det är verkligheten vi alla lever i.

Jag gick min första ”ordbehandlingskurs” på journalisternas utbildningsinstitut Fojo i Kalmar samma år som Tjörnbron rasade.

Kollegerna från Västsverige försvann snabbt hem till sina redaktioner, vi som stannade kvar satt i ett fönsterlöst rum - det skulle vara bättre för ögonen - och skrev på terminaler med gröna skärmar och gula bokstäver. För att stänga av tryckte vi obegripliga Ctrl Alt Delete.

I dag gör vi allt vid våra tangentbord. Producerar och publicerar journalistik, håller kontakt med familj och vänner, handlar och får hem mat, sköter ekonomin...

Fullständigt självklart och jättebekvämt. Men det känns inte fullt lika bekvämt att globala bolag som Apple följer vartenda steg jag tar, Mastercard vet allt jag gör, Google talar om för mig vad jag letar efter innan jag själv vet det, Facebook vet allt om mina vänner och Netflix har full koll på vad jag gillar att titta på när jag är ensam.

Vi svenskar har levt i fred i över 200 år och det har gjort att vi utgår från att myndigheter och företag är goda.

I andra länder vet man att det inte är så. Nyligen avslöjades att en rysk webbsida publicerat detaljerade personuppgifter om demonstranterna och journalisterna i Hongkong. Foton, födelseår, telefonnummer och adresser - allt låg ute.
Misstanken finns att det är kinesiska myndigheter som läckt i ett missriktat försök att få opinionen på sin sida.

Och DN avslöjade någon vecka senare att svenska mobilövervakningssystem används för att ha koll på befolkningen i bland annat Saudiarabien.

EU, CIA och FBI varnar visserligen för kinesiska Huaweis mobiler och nät, men mer av handelspolitiska skäl än att de värnar om vår integritet.

Jag har inget att dölja, resonerar många och rycker på axlarna. Kineserna lär till och med gilla systemet med "sociala krediter" som myndigheterna nu rullar ut med 200 miljoner övervakningskameror, mobilspårning och ansiktsigenkänning. Syftet är att belöna dem som håller sig till reglerna - men också att hitta dem som inte gör det.

Storebror ser dig. I George Orwells framtidsdystopi ”1984” från 1949 var han en diktator med klara drag av Stalin.

I dag är han en AI i en telefon du alltid bär med dig.

Läs även: Fem Orwell-dystopier som har blivit skrämmande verklighet

Anna-Stina Atterday tidigare redaktionschef på Veckans Affärer.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST