Fotograf: Pixabay

Nu får Microsoft Huawei-licens

Det är nu ett halvår sedan USA listade Huawei som ett nationellt säkerhetshot. Svartlistningen ledde till stora börsfall i it- och halvledarsektorn.

Microsoft är ett av de bolag som av amerikanska regeringens erhållit den utökade exportlicens som är nödvändiga för att handla med telekombolaget Huawei, rapporterar Reuters. Huawei anklagas för att möjliggöra spionage för kinesiska regeringen och har därför svartlistats av Trumpadministrationen.

Amerikanska it-bolaget Microsoft kommer kunna leverera ”massmarknadsmjukvaror” till Huawei, skriver en talesperson för bolaget i ett mejl till Reuters.

Det är nu ett halvår sedan USA listade Huawei som ett nationellt säkerhetshot. Svartlistningen ledde till stora börsfall i it- och halvledarsektorn, då vissa amerikanska och europeiska chip- och mjukvarutillverkare har Huawei som största enskilda kund.

Googles åtgärd att riva kontraktet med Huawei gavs gott om spaltutrymme, givet att Huaweis telefoner inte längre skulle nås av uppdateringar för det i väst dominerande operativsystemet Android.

Handelsdepartementet har därefter utfärdat licenser för att göra affärer med Huawei på kort sikt och med sådan teknik som inte är att anse som kritisk i förhållande till säkerhetsrisker. Den förnyade licensen för ytterligare 90 dagar har också tilldelats till flera av Microsofts konkurrenter.

Runt hälften av de 300 ansökningarna som hittills nagelfarits av myndigheterna har fått bifall, enligt Reuters.

Kinesiska Huawei, som också tillverkar nätverksutrustning, har förnekat USA:s påståenden och slutsatser om att bolaget är ett säkerhetshot och hävdat att affärerna blivit en bricka i den handelspolitiska konflikt som utspelar sig mellan USA och Kina.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST