Fotograf: Lars Pehrsson/TT

Uppdrag granskning kammade hem värstingpriset – ”Årets avslöjande”

”Uppdrag granskning kan avslöja att storägare till den ryska vapentillverkaren Kalashnikov har skickat runt 10 miljoner kronor till sin amerikanska motsvarighet i Kalashnikov USA - med Swedbanks hjälp”, lyder en beskrivning av uppgifterna i programmet på SVT:s hemsida.

Den kanske tyngsta klassen av Stora Journalistpriset, ”Årets avslöjand” gick i år till SVT:s Uppdrag Granskning och reportrarna Joachim Dyfvermark, Per Agerman, Axel Gordh Humlesjö och Linda Larsson Kakuli. De fick priset för sin granskning om Swedbank och bankens baltiska penningtvätt.

Andra vinnare av priset var ”Årets förnyare” som gick till Malin Mendel, SVT, för programmet ”Världens sämsta indier” och ”Årets berättare”, som gick till Karwan Faraj och Rosa Fernandez, Sveriges Radio, för dokumentären ”Terrorsyskonen och IS”.

I kategorin ”Årets röst” vann Hanna Hellquist, för sitt arbete i Morgonpasset i P3, Dagens Nyheter och serien ”Hannas baby”.

Läs mer: Uppdrag granskning: Swedbank kan ha brutit mot USA-sanktioner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST