Fotograf: Unsplash

EU lanserar 20-miljardersfond för AI- och blockkedjeinvesteringar

Satsningen sker efter oro för att USA och Kina fått försprång inom området, rapporterar Sifted.

EU-kommissionen och den europeiska investmentfonden EIF lanserar en fond på 2 miljarder euro, vilket motsvarar 21 miljarder kronor, som ska investeras i teknikområden som AI och blockkedjeteknik. 

”Detta är ett försök att hjälpa Europa att komma ikapp med investeringar i USA och Kina. EU får i år in rekordhöga 34 miljarder dollar i riskkapital-finansiering, men det är fortfarande bara hälften av det belopp som investerats i asiatiska företag och en tredjedel av USA:s investeringar”, skriver sajten.

Fonden ska investera omkring 300-400 miljoner euro inom dessa områden under 2020. 100 miljoner euro av dessa kommer från EU och EIF medan resterande kapital ska komma från oberoende riskkapitalfonder.

Från och med år 2021 är planen att skala upp fonden till 1-2 miljarder euro, inom ramarna för Invest EU-programmet.

Läs även: AI-journalisten Vera och AI-rekryteraren Bruce ställs inför rätta i fiktiv domstol


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.