Fotograf: Mostphotos

Stockholmsbörsen: Tele2 i topp efter riktkurshöjning

Det svenska storbolagsindexet toppades av Tele2, medan Assa Abloy och Swedish Match backade.

Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelsdag med en uppgång, men vände snart ned mot nollstrecket i likhet med de större kontinentala börserna.

Vid 10.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till 1.722. Aktier för 2,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland steg DAX-index 0,1 procent.

På makrofronten rapporterades bland annat om ett tyskt kombinerat inköpschefsindex på 49,2 för november, en uppgång från 48,9 i oktober. Utfallet, som var i linje med förväntningarna, bekräftade därmed en sekventiell förbättring.

Konjunkturkänsliga bolag tävlade om toppositionen i OMXS30. Högst upp låg visserligen Tele2 med en uppgång på 1,3 procent efter att ha fått höjd riktkurs av Morgan Stanley med fortsatt överviktsrekommendation, men sedan följde Sandvik, SSAB, SKF och Autoliv - alla med uppgångar på knappt 1 procent. Dagens industri har belyst Sandviks konglomeratrabatt i dagens utgåva.

Handelsbanken, som fått höjd riktkurs av RBC, steg 0,6 procent, medan övriga storbanker stod för blygsammare uppgångar och SEB backade marginellt.

Nedgångar på 0,6-0,9 procent registrerades för Swedish Match, Essity och Assa Abloy.

Kambi steg 1,4 procent till 182:80 kronor sedan Kepler Cheuvreux upprepat sin köprekommendation och justerat upp riktkursen till 220 kronor med hänvisning till en expanderande amerikansk marknad.

Tydliga rörelser uppvisades också av rapporterande mindre bolag.

Ferronordic, som säljer anläggningsmaskiner, rapporterade en rejäl ökning av såväl rörelseresultat som omsättning för det tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien steg 4,5 procent.

Utbildningsföretaget Academedia avancerade 1 procent sedan bolaget tilldelats ersättningskontrakt värda tillsammans cirka 2,4 miljarder kronor av Stockholms stad. Prisnivån uppges vara i paritet med nuvarande kontrakt, utöver för distansutbildning.

Det NGM-listade fintech-bolaget Quickbit redovisade på morgonen ett rekordresultat för ett enskilt kvartal och steg initialt brant under för aktien hög omsättning, men tappade sedan mark till -8 procent.

Likaledes NGM-listade Africa Resources förlorade över 6 procent efter en rapport som flaggade för tillfälligt minskad produktion till följd av en projektflytt.

På makroagendan står bland annat USA Markit PMI klockan 15.45.

Läs även: Wall Street: Spretig börsdag – Tiffany klättrade efter ökat LVMH-bud


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST