Fotograf: VA Montage: Press, Northvolt /Unspalsh

Nu avslöjar BMW investeringsstorleken i svenska Northvolt

Totalt har BMW investerat 640 miljoner kronor. 

BMW har totalt investerat cirka 60 miljoner euro, motsvarande 640 miljoner kronor, i svenska batteribolaget Northvolt. Det uppger Andreas Raith, chef för batteritekniken på BMW, till Dagens Nyheter.

Den tyska biltillverkaren gick först in med 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner kronor, när Northvolt tog de första stegen mot ett laboratorium i Västerås. Därefter följde bolaget upp med att delta i Northvolts stora finansieringsrunda i juni. Den gav batteribolaget ett kapitaltillskott på 16 miljarder kronor, varav ungefär 50 miljoner euro kom från BMW.

Finansieringsrundan var till för att Northvolt skulle kunna bygga den första halvan av fabriken i Skellefteå.

Under DN-intervjun sade Raith att man för regelbundna samtal med Northvolt och om batteriköp från bolaget sade han följande.

”År 2023 kan vi köpa batterier. Det blir i så fall från Skellefteåfabriken. Det är inga beslut fattade, men vi tror starkt på Northvolt. Det kan bli ett väldigt framgångsrikt bolag”.

Under gårdagen aviserade BMW inköp av battericeller för 10,2 miljarder euro. Leverantörer är kinesiska CATL och Samsung SDI.

Läs även: Så ska investerarna på allvar få upp ögonen för svensk sustaintech


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.