Fotograf: TT

Barack Obama: Så är den bästa ledaren

Barack Obama är nästan färdig med sin bok om sina år som USA:s president. Men det som upptar mesta delen av hans tid är jakten på nästa generation av världens ledare.

Salen med nära 10 000 åskådare dånar av stående applåder när Barack Obama äntrar scenen på techkonferensen Dreamforce i San Francisco.

Efter att han slutade som amerikas president är det framförallt två saker som ligger på hans bord.

Dels handlar det om att skriva färdigt sin självbiografiska bok om sina åtta år som president, just nu har han hunnit till kapitel sju av åtta.

Dels handlar det om att upptäcka, stötta och fostra nästa generation av världens politiska ledare. I Chicago ligger han bakom bygget Obama Presidential Center som ska bli ett museum, men också lika mycket en mötes- och samlingsplats för unga ledare.

”Jag ser mig själv väldigt mycket i en yngre generation politiska ledare. Som ung var jag väldigt inspirerad av medborgarrättsrörelsen och det lärde mig att lita på min egen röst”, berättar Barack Obama i ett samtal på scenen med Marc Benioff, vd och grundare av Salesforce.

Bakom bygget av Obama Presidential Center i Chicago ligger Obama Foundation, en icke vinstdrivande stiftelse som bildades av Barack Obama redan år 2014, tre år innan han slutade som president. Idén bakom stiftelsen är att vara ett samlande nav för hans aktiviteter efter hans tid som president. Och mycket av det arbetet handlar om att vara med och skapa en nästa generation av politiska ledare.

”Att vara en bra ledare handlar framförallt inte om dig som person, den allra viktigaste egenskapen hos en god ledare handlar om locka fram kraften hos andra.”

”Det handlar om att våga bjuda in människor till samtal och som är smartare än dig, men där din roll som ledare är att orkestrera det samtalet i rätt riktning. Och det är nog min främsta talang”, säger Barack Obama och berättar hur han själv strävade efter det under sina möten i Vita Huset.

Den innersta cirkeln runt bordet i de där Vita Huset-mötena bestod alltid av de mest erfarna och äldsta personerna. Längs väggarna i rummet stod de mer oerfarna och yngre medarbetarna.

”Efter att den inre cirkeln hade sagt sitt brukade jag alltid kasta ut en fråga till de mer juniora personerna. Och oftast var det också de som bidrog till att ge ett nytt perspektiv!”

Och världen är verkligen i behov av nya perspektiv och en ny generation ledare för att lösa våra utmaningar, anser Barack Obama. Enligt honom brottas vi idag med framförallt tre avgörande frågor.

”Den allra viktigaste av dem handlar om att tackla de pågående klimatförändringarna, här får vi bara hoppas att vi inte är för sent ute.”

”Den andra viktiga frågan handlar om framväxten av allt mer extrema ojämlikheter i samhället, både inom och mellan nationer. En ökande ojämlikhet som dessutom ’turboladdas’ av den snabba utvecklingen inom tech och där världen idag är en global marknad.”

”Vi måste alla sträva efter en ökad jämlikhet, som rikt land måste vi dela med oss mer. Det ligger dessutom i vårt eget självintresse, eftersom spänningarna börjar bli allt mer ohållbara.”

Den tredje stora utmaningen som vi står inför är kopplad till spridningen av information, menar Barack Obama.

”Bland annat har den disruptiva utvecklingen av sociala media skapat ett samhälle där vi inte längre riktigt vet vad som är sant eller falskt. Vi har inte som förut lika många gemensamma berättelser att samlas kring och nu är den avgörande frågan: hur kan vi återigen skapa en konversation där alla kan vara delaktiga?”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.