Fotograf: Wikimedia Commons

Trump: Apple har allt för att konkurrera med Ericsson, Nokia och Huawei inom 5G

Enligt Donald Trump har Apple pengar, teknik, en vision och vd:n Tim Cook.

Apple har ombetts av president Donald Trump att bistå med amerikansk utveckling och utrullningen av 5G, ett område där Ericsson och Nokia samt kinesiska Huawei dominerar.

Donald Trump skriver i en tweet att Apple har allt för att konkurrera inom 5G-telekom: Pengar, teknik, en vision och vd:n Tim Cook, som kommit att utveckla en närmast personlig relation till presidenten.

Förslaget ska ha lagts fram för Tim Cook under onsdagens rundvandring i den fabrik i Austin, Texas, där Apple just inlett produktionen av kommande generations Macbook Pro. Modellen har varit omtvistad givet rapporter från tidigare i år om att tillverkningen skulle förläggas till Kina, som USA för närvarande är invecklade i en handelskonflikt med.

Trumpadministrationen har samtidigt blockerat Huawei från landets telekomnätverk sedan underrättelsetjänsten NSA hävdat att Kinas motsvarighet erbjuds möjligheter att spionera i andra länder via så kallad bakdörrsteknik som byggts in i nätverkstekniken. Huawei har förnekat att så skulle vara fallet.

Apple-konkurrenten Samsung har aviserat investeringar inom 5G, i sin tur mot bakgrund av att det finns marknadsandelar att hämta efter hårt ansatta Huawei, som också blockerats i bland annat Australien och vars förutsättningar att konkurrera inom kärnteknik också kringskurits i flera andra länder. Samsungs mål är en 20-procentig andel inom tre år.

Ericsson har i dag runt 27 procent, enligt IHS Markits marknadsundersökning för 2018.

Bland annat amerikanska AT&T, Verizon och Sprint har redan skrivit 5G-kontrakt med det sydkoreanska bolaget, som också omnämndes i ett anförande av Donald Trump under onsdagens fabriksbesök i Austin, då i fråga om konkurrensmässighet för Apple och eventuella ytterligare tullundantag för det amerikanska bolaget.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST