Fotograf: Jeff Chiu/AP/TT

Tim Cook avslöjar hemligheten bakom Apples framgång

En av årets huvudtalare på Dreamforce i San Francisco, världens största techkonferens, är Tim Cook, vd för Apple. På scen avslöjade han receptet bakom bolagets framgång.

Bakom den årliga konferensen Dreamforce ligger amerikanska IT-jätten Salesforce. Bolaget är staden San Franciscos enskilt största arbetsgivare och i år lockar konferensen under sina fem dagar över 170 000 betalande besökare.

En av årets tyngsta talare på scen i år är Tim Cook, vd för Apple. I ett samtal på scen med Marc Benioff, vd och grundare av Salesforce, delade han med sig av receptet bakom Apples framgångar.

”Många människor verkar blanda ihop innovation med förändring. Men sann innovation handlar inte bara om att förändra, det viktigaste är att göra saker bättre och det är också vad som är Apples hemlighet.”

För Tim Cook och Apple är det viktigaste aldrig att vara först, utan att istället sträva efter att vara bäst.

”Det har alltid varit vår ’nordstjärna’ som har guidat oss längs vägen”, förklarade Tim Cook.

Ett framträdande tema på årets Dreamforce är betydelsen för företag att agera utifrån starka värderingar. Enligt Tim Cook har det redan från start varit en del av Apples DNA.

”Vi måste hela tiden fortsätta att vara innovativa, samtidigt som vi lever enligt våra värderingar. För oss har frågor kring personlig integritet och värnandet om våra användares data alltid haft högsta alltid prioritet.”

En annan av Apples grundläggande värderingar handlar om hållbarhet.

”All energi som vi använder är helt återvunnen och nu sätter vi allt mer fokus på att också hjälpa våra underleverantörer att åstadkomma samma mål. Vi vill bidra till att lämna jorden i ett bättre skick än när vi startade. Och alla företag kan vara med och skapa en sådan positiv förändring eftersom det på sikt också är ekonomiskt lönsamt.”

Om Tim Cook skulle tvingas välja hans allra viktigaste värdering är svaret enkelt:

”Min allra största insikt i livet kom efter att jag hade fyllt trettio år. Som yngre var det viktigaste syftet i mitt liv att klara mina studier, sedan att skapa en karriär. Men det var först när jag blev lite äldre som jag insåg att mitt egentliga syfte var att hjälpa andra. Och plötsligt blev mitt liv så mycket enklare att leva!”

Läs även: Apple totalstoppar appar kopplade till vejpning


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST