Fotograf: Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT

EU kan ta bort skattebefrielse på biodrivmedel – försvårar svenska klimatmål

Skattebefrielsen på biodrivmedel kan försvinna på grund av EU-regler.

Skattebefrielsen på biodrivmedel kan försvinna på grund av EU-regler, vilket skulle försvåra för Sverige att nå klimatmålen för transportsektorn enligt Energimyndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Biodrivmedel som biodiesel och E85 är i dag skattebefriade i Sverige efter ett tillstånd från EU. Men nya EU-regler som träder i kraft vid årsskiftet 2020/2021 kommer då att förbjuda Sverige att ha en sådan skattebefrielse som i dag.

En stor del av bland annat kollektivtrafiken kör i dag på biodrivmedel för att minska klimatutsläppen. Biodrivmedel kan minska utsläppen av koldioxid med uppemot 95 procent jämfört med fossila drivmedel, rapporterar SR.

Läs även: Debatt: Vi kräver att Sverige utlyser klimatnödläge


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.