Fotograf: Pixabay

Forskare: Planerna för utvinning av olja och kol går åt helt fel håll

Om ungefär tio år kommer världens länder producera mer än dubbelt så mycket fossila bränslen än vad som egentligen borde förbrännas för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Hur går egentligen planerna för produktionen av fossila bränslen ihop med målen i Parisavtalet? Den frågan har forskare för första gången sökt svaret på – och kommit fram till att det inte går ihop alls. Det skriver Dagens Nyheter.

Rapporten kommer från en internationell grupp forskare och universitet, och dess huvudförfattare är Michael Lazarus, chef för Stockholm Environment Institute.

”Rapporten visar, för första gången, hur stor skillnaden är mellan temperaturmålen i Parisavtalet och ländernas planer och riktlinjer för kol, olja och gasproduktion”, säger Michael Lazarus till DN.

I stället för att begränsa förbränningen är världen nu på väg mot att förbränna 50 procent så mycket fossila bränslen år 2030 än vad som kan förbrännas för att begränsa uppvärmningen till 2 grader. Och för att hålla uppvärmningen kring 1,5 grader är planerna hela 120 procent över vad som egentligen kan förbrännas.

Läs även: Studie: ”Växande global elit” flyger tusen gånger mer än genomsnittet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST