Fotograf: Robinhood

Amerikanska Robinhood som erbjuder gratis aktiehandel lanserar i Europa

Gratishandel via börsmäklarappen Robinhood, som i dag har 6 miljoner amerikanska användare, har bidragit till att stöpa om småspararhandeln i USA.

Robinhood har fått börsmäklarlicens av Storbritanniens finansinspektion FCA och kommer därmed lansera gratis börshandel i landet under nästa år, uppgav vd Wander Rutgers i ett uttalande för CNBC på onsdagen.

Gratishandel via börsmäklarappen Robinhood, som i dag har 6 miljoner amerikanska användare, har bidragit till att stöpa om småspararhandeln i USA och dessutom utlöst det priskrig som under hösten skördat offer i sektorns aktiekurser.

Handeln sker helt utan kostnader för courtage och förlitar sig i stället på intäkter från olika prenumerations- och tilläggstjänster samt från så kallade orderrabatter där högfrekvenshandel säljs som en tjänst till Wall Streets handelshus.

"Användare kan redan nu teckna sig för få konto och påbörja handel i förhand, men den bredare lanseringen kommer i början av 2020", sade Wander Rutgers.

Tidigare i höst rasade flera nätmäklare, bland vilka TD Ameritrade och E Trader, efter att sektorkollegan Charles Schwab infört nollcourtage. Raset drog även med sig svenska Avanza ned, om än i något mindre omfattning.

Även i Storbritannien har flera fintechbolag aviserat att det finns planer på att lansera handelsplattformar. Av de mest snabbväxande kreditbolagen i landet, Revolut, Monzo och Starling, har åtminstone den förstnämnda kommunicerat planerna.

"Det kommer bli en tuff marknad vad det lider, inte bara på grund av den konkurrensutsatta marknaden utan också för att kunderna är sofistikerade och har olika smak. Det finns dessutom en lång historia av finansiella produkter här (i Storbritannien reds anm)", fortsatte Wander Rutgers.

På marknaden finns redan Hargreaves Landsdown och uppstartsbolaget Freetrade, som har en liknande modell som Robinhood


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.