Fotograf: Mostphotos

Uppåt på tisdagsbörsen – storbanken stiger på pressmeddelande

Stockholmsbörsen inleder tisdagen med en uppgång på omkring 0,45 procent.

Osäkerheten i handelssamtalen mellan USA och Kina fortsätter att styra handelshumöret. New York-börserna stängde runt oförändrade nivåer på måndagen och på tisdagsmorgonen var utvecklingen blandad på börserna i Asien.

Stockholmsbörsens OMXS30 inleder med en uppgång om nära 0,3 procent.

På tisdagen rapporterade CNBC om tveksamheter från kinesiskt håll angående möjligheten att få till ett handelsavtal efter att USA:s president Donald Trump sagt nej till att slopa vissa tullar. Det skapade tvekan på aktiemarknaden och fick den amerikanska dollarn och räntorna att sjunka. Även oljepriset backade och har under natten legat stabilt runt samma nivåer som vid måndagens börstängning.

SEB uppgav på morgonen att banken har fått ta del av en lista på företagskunder från Uppdrag granskning. Banken skriver i ett pressmeddelande att listan "i allt väsentligt" täcks av bankens egen analys, samt att kundrelationerna med namnen på listan till 95 procent är avslutade sedan tidigare. De kvarvarande kunderna möter bankens kriterier och att det därför inte har funnits skäl att avsluta kundrelationerna, heter det.

"SEB har inte kännedom om ytterligare information som skulle kunna framkomma i Uppdrag gransknings program", skriver banken också.

SEB stiger omkring 1 procent.

På måndagskvällen kom statistik över leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6. Leveranserna sjönk med 12,1 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol. Statistiken är viktig för Electrolux som har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som håller kapitalmarknadsdag senare på tisdagen, väntas ge en positivt hållen uppdatering kring tillväxtmöjligheterna på medellång sikt, skriver Deutsche Bank i en analys. Aktien handlas även exklusive rätt till utdelning om 0:62 dollar på tisdagen.

Litium, som säljer en e-handelsplattform och som är listat på marknadsplatsen Spotlight, har sedan måndagseftermiddagen tekniska problem som påverkar flera kunder till bolaget. Bland de drabbade kunderna finns Jollyroom och Teknikmagasinet vars sajter ligger nere på tisdagsmorgonen. Problemen uppges vara nätverksproblem hos bolagets internetleverantör.

Recipharm som backade med 4,6 procent till 143:50 kronor på måndagen efter att bolaget presenterat nya mål och offentliggjort ett bud på Constort Medical värt mer än 6 miljarder kronor, har fått en sänkt rekommendation till behåll (köp) av Handelsbanken Capital Markets. Riktkursen sänks till 155 från 170 kronor. Pareto har gått i motsatt riktning och höjt riktkursen till 165 kronor (155).

Bland de kvarvarande rapportbolagen har läkemedelsutvecklarna Oncopeptides och Moberg Pharma på morgonen presenterat rapporter utan större avvikelser från tidigare mönster. Medicinteknikbolaget Ossdsign har rapporterat ökad nettoomsättning, men samtidigt större förlust.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST