Fotograf: Fredrik Sandberg / TT

Recipharm lägger miljardbud på brittiska läkemedelsbolaget

Kontraktstillverkaren Recipharm lägger ett bud på inhalationsbolaget Consort Medical värt 505 miljoner pund eller nästan 6,3 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Consort Medical hade en årlig försäljning om 292 miljoner pund eller drygt 3,6 miljarder kronor pro forma med ett ebitda-resultat på 47 miljoner pund motsvarande nästan 0,6 miljarder kronor.

Styrelsen i Consort har valt att enhälligt rekommendera budet.

Budet på Consort Medical om 10:10 pund per aktie motsvarar en budpremie på 39 procent i förhållande till fredagens stängningskurs.

Förvärvet skulle ge Recipharm en större skala och ökad kapacitet, betonar bolaget. Med en försäljning på över 1 miljard dollar blir det sammanslagna bolaget en av de fem största kontraktstillverkarna i världen. Det uppges även ge bättre möjligheter att konkurrera om globala kontrakt med läkemedelsbolag.

Samtidigt uppges det stärka Recipharm inom inhalation med ett "teknologiskt ledarskap" och ge tillgång till innovation.

Finansiellt ger det en omedelbar positiv effekt på resultatet per aktie under det första räkenskapsåret efter slutförande. Det uppges finna betydande potential för framtida tillväxt och förbättring av rörelsemarginalen.

Recipharm förväntar sig årliga kostnadssynergier om 125 miljoner kronor som kan realiseras inom 18 månader efter slutförande. Till det kommer potential för ytterligare kostnads- och försäljningssynergier i det medellånga och långa perspektivet.
Consort Medical är verksamma inom inhalatorer samt andra medel för läkemedelsadministration.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.