Fotograf: Unsplash

Finansinspektionen: Amorteringskravet har inte drabbat unga

Unga människor har drabbats hårt av amorteringskravet, menar kritikerna. Men det stämmer inte, enligt en ny rapport från Finansinspektionen.

Amorteringskravet, som infördes 2016, har varit hårt kritiserat för att det försvårat för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Men enligt en ny rapport från Finansinspektionen (FI) – den myndighet som införde kravet – har unga inte drabbats negativt. Det rapporterar Ekonomiekot.

”Det finns en del ungdomar som har behövt anpassa sig något. De har fått köpa mindre lägenheter eller flytta längre från stan, men de de allra flesta kan köpa vad de kunde köpa för ett antal år sedan”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen till Ekonomiekot.

I den nya rapporten har FI jämfört ungas möjlighet att köpa bostad 2012 med möjligheten att köpa bostad 2018.

Erik Thedéen påpekar att det fortfarande är svårt för unga att få en bostad, men att det inte har med amorteringskravet att göra – utan med att bostadspriserna gått upp kraftigt sedan 2012.

Läs även: Finansinspektionen tar hårdare tag mot penningtvätt – tredubblar satsningar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.