Fotograf: Mostphotos

Måndagsbörsen vänder upp – kundanskaffningsbolaget rasar

Stockholm börjar veckans handel upp drygt 0,1 procent.

I USA stängde börserna på fredagskvällen högre efter en pånyttfödd handelsoptimism, då S&P 500 stängde 0,8 procent högre.

Även Asienbörserna har stigit på morgonen, med stöd av kinesiska lättnader. Kinas centralbank sänkte räntan på enveckasrepor till 2,50 procent, från tidigare 2,55 procent. Kina och USA ska under lördagen ha haft "konstruktiva samtal" om handelsförhandlingarna, enligt nyhetsbyrån Xinhua. I Hongkong har dock våldsamheterna tilltagit under helgen.

Under måndagen har Recipharm kapitalmarknadsdag, och inför denna publicerade bolaget nya finansiella mål - samt ett stort förvärv. Bolagets försäljningstillväxt ska vara minst 11 procent per år och den årliga ebita-marginalen ska vara minst 12 procent.

Recipharm lägger även ett bud på Consort Medical värt nästan 6,3 miljarder kronor. Budbolaget har en försäljning på 292 miljoner pund, motsvarande cirka 3,6 miljarder kronor, och budet motsvarar en premie på cirka 39 procent mot fredagens stängningskurs. Budet finansieras med bankkrediter inklusive brygglån och Recipharm avser sedan att göra emissioner på 2,5 miljarder kronor.

Före öppning på måndagen har Catena Media rapporterat intäkter som var några procent över förväntan, medan rörelseresultatet var 3 procent lägre än väntat. Nettoresultatet var dock kraftigt över förväntan. Bolagets vd Per Hellberg betonar i rapporten att Catena Medias syn på USA är fortsatt "mycket positiv". Aktien rasar över 7 procent.

Brighter gör en företrädesemission på 192 miljoner kronor med villkoren 1:1 och emissionskursen 2 kronor.

"I och med denna emission avser vi också att helt avveckla finansieringssamarbetet med Winance, vilket många aktieägare ogillat", skriver vd:n Henrik Norström.

Solenergibolaget Azelio har tecknat en avsiktsförklaring med amerikanska Biodico om ett projekt i Kalifornien. Avtalet gäller ett samarbete om en kapacitet på cirka 120 megawatt.
Image Systems har fått en order från Bergs Timber värd cirka 5,5 miljoner kronor, med leverans och driftsättning planerad till sommaren 2020.

Dagens Industri rekommenderar under vinjetten "Veckans aktie" köp av Lime, som säljer programvara för kundhantering.

Castellum har fått en höjd rekommendation av Barclays till övervikt, från jämvikt.

Lundin Gold har fått en höjd rekommendation av National Bank till outperform, från tidigare sector perform.

Börsveckan rekommenderar i sitt senaste nummer köp av aktierna Momentum, Maxfastigheter, Stille och CAG, men avvakta för Collector och TF Bank.

Lukas Lundin har sålt ytterligare 180.000 aktier i Lundin Petroleum, där har sitter i styrelsen. Försäljningen inbringade 55,5 miljoner kronor. Före försäljningen innehade han 605.000 aktier i bolaget, enligt ägardatatjänsten Holdings.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST