Fotograf: Elekta

Elektas nedgång den största på fyra år

Efter lunchtid var aktien ned 13 procent.

Strålterapisystemleverantören Elekta inkom på fredagen med en vinstvarning där ebita-marginalen låg under företagets egna plan. Totalt rör det sig om effekter motsvarande 350 baspunkter på en ebita-marginal i det andra kvartalet som preliminärt uppgår till cirka 14,5 procent (18,0).

”200 baspunkter kommer från valutakurseffekter, som var högst ofördelaktiga det här kvartalet, mest drivet av det starka pundet. De andra 150 baspunkterna kommer från utebliven försäljning och därmed uteblivet ebita-resultat från försenade Leksell Gamma Kniv-installationer”, säger Elektas vd Richard Hausmann till Nyhetsbyrån Direkt.

Under Elektas telefonkonferens klargjorde Elektas finanschef Gustaf Salford att en del av tappet på ebita-marginalen i Elektas andra kvartal kommer att återhämtas i det av tradition baktunga fjärde kvartalet. Hela tappet väntas dock inte återhämtas under innevarande räkenskapsår 2019/2020 vilket föranleder vinstvarningen.

Elektas program för att minska kostnaderna för sålda varor förväntas primärt ge effekt under bolagets andra halvår, men dock inte räcka för att helt motverka den negativa effekten från valuta och förseningar.

På längre sikt ser Elekta tillväxtmöjligheter för samtliga verksamhetsområden, Unity, Gammakniven, linjäracceleratorer (de traditionella strålbehandlingssystemen Direkts anm), brachyterapi samt mjukvara.

”Alla fem har tillväxtutsikter. Unity är självklart ett så innovativt och pdigmförändrade system att det har en riktigt intressant tillväxtbana”, säger Richard Hausmann.

Elektas nedgång den största på fyra år

Som mest var aktien ned nära 19 procent vilket är den största procentuella nedgången på fyra år, noterar Bloomberg News.

Morgan Stanley pekar på en avmattning i orderbokens tillväxt samt sämre efterfrågan på linjäracceleratorer i USA. Rekommendationen ligger kvar på undervikt med en riktkurs på 94 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.