Bild: Blå diamant utvunnen vid Cullinan-gruvan 2019 Fotograf: Petra Diamond

Så mycket kostade den sällsynta rådiamanten

Brittiska Petra Diamonds sålde på fredagen en ovanlig blå rådiamant på 20,08 carat för 14,9 miljoner dollar, motsvarande 145 miljoner kronor.

Brittiska Petra Diamonds sålde på fredagen en ovanlig blå rådiamant på 20,08 carat för 14,9 miljoner dollar, motsvarande 145 miljoner kronor, eller 741.000 dollar per carat.

Köparen uppges i ett pressmeddelande vara ett ”ledande diamantbolag” som vill vara anonymt.

”Vi är mycket nöjda med resultatet, som är i nivå med våra förväntningar, och som bekräftar styrkan för värdet av mycket högkvalitativa blå diamanter”, kommenterar Petras vd Richard Duffy.

Diamanten, som är en sällsynt typ IIb, utvanns i september 2019 vid Cullinan-gruvan i Sydafrika - samma gruva där världens största kända diamant, den 3.106 carat stora Cullinan-diamanten, hittades 1905.

Lucara Diamond, som är noterat på Stockholmsbörsen, avser att i december sälja den blå rådiamant på 9,74 carat ”av ädelstenskvalitet” som utvanns i september.

Läs även: Diamantdrottningen: ”Alla goda ledare samarbetar, men kvinnor är bättre på det”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.