Fotograf: Press

Ikea: Att vara privatägd gör det lättare att vara hållbar

Ikea är i en mycket bättre sits än de flesta andra stora europeiska bolag när det gäller hållbarhetsarbete, enligt Ingka Groups vd Jesper Brodin. Det skriver Financial Times.

Tack vare att bolaget ägs av en stiftelse – till skillnad från avkastningshungriga aktieägare – har man enligt Brodin lättare att göra miljövänliga val i de fall då långsiktiga hållbarhetsmål står i kontrast mot kortsiktiga vinster.

”Vilka är bolagen som kommer att visa vägen här? Privatägda bolag kommer att vara mer effektiva när det gäller långsiktighet i att förändra saker och ting. Just nu kommer genvägar inte att hjälpa människor”, säger Jesper Brodin till Financial Times.

För ett bolag som Ikea, som använder stora mängder av till exempel trä och bomull, är kanske den största risken med affärsmodellen sviktande råvarupriser. Just därför har Ikea startat försök med att hyra ut möbler till studenter och företag, och man återvinner även madrasser och soffor.

Brodin får medhåll av börsbolaget H&M:s vd, Karl-Johan Persson, om att det hjälper att vara privatägd:

”Absolut, får då har du inte samma kortsiktiga tryck. Vi försöker alltid tänka långsiktigt. Men givetvis så kommer det vara mer väsen och tryck på kvartalsvinster om du har ett listat bolag,” säger Persson till Financial Times.

Läs även: Ikea efter Ingvar – missnöje, maktkamper och panikåtgärder


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST