Oljeentreprenören som sadlade om - hans nya superbatteri är "90 % billigare än litium och håller upp till 40 år"

Serieentreprenören Lars Jacobsson har kombinerat ett sidospår från 1950-talets vätebomb med en stirlingmotor. Resultatet är ett helt nytt litiumfritt batteri.

Redan som 16-åring debuterade serieentreprenören Lars Jacobsson i oljeindustrin.

"Under 1990-talet byggde jag upp ett antal företag i oljebranschen, allt från shipping och trading till olika typer av lagring."

När han 2002 beslutade sig för att lämna branschen tog han en del av förtjänsten och lade på att resa runt världen tillsammans med sin fru Ragnhild.

"Då hade jag den stora förmånen att fundera på vad jag ville göra med resten av mitt liv."

Tillsammans med sin fru började han donera pengar till välgörenhetsorganisationer som fokuserade på djur och natur. Några år senare grundade de stiftelsen The Perfect World Foundation.

Parallellt funderade han mycket på hur hans kunskaper kring lagring skulle kunna appliceras på fossilfria energikällor i stället för i oljeindustrin.

"70 procent av koldioxidutsläppen kommer från fossila bränslen. Om vi ska kunna lösa framtidens energiproblem måste vi lösa hela problemet, det måste vara ekonomiskt hållbart."

Med detta i bakhuvudet var han med och grundade ett antal företag inom solenergi som exempelvis börsnoterade Azelio, men hoppade av då han var besatt av tanken att hitta det som alla letar efter - en lagringslösning för fossilfria energikällor.

"I Australien exempelvis sätts det upp en massa solceller, men samtidigt har man kolkraftverk bredvid som träder in när solen inte skiner eller på natten. En hållbar batterilösning är enligt min uppfattning den enda lösningen."

När han grundade United Sun Systems, i dag Texel Energy Storage 2010, donerades samtidigt en större del av det nya bolaget till parets välgörenhetsorganisation. Två år senare köpte bolaget världens största solpark för termisk solvärme i Phoenix i Arizona, Stirling Energy Systems.

"Då kom vi i kontakt med amerikanska energidepartementet som höll på att forska på att hitta en batterilagringslösning."

Det var på ett av departementets sjutton speciallaboratorier, Savannah River National Laboratory, som bolaget hittade det det perfekta batteriet.

Det hade skapats som en sidoprodukt i utvecklingen av en vätebomb, på uppdrag av den dåvarande amerikanske presidenten Harry S Truman.

Det bygger på en termokemisk process som bildas när en speciell metallblandning och vätgas reagerar med värme och kan lagra energin från 800-gradig värme i hundra år.

"De nationella laboratorierna hade en väldigt hög svansföring under Barack Obamas presidentskap, men efter 2,5 års förhandlingar hadeDonald Trump tagit över och det rådde i det närmaste begravningsstämning på labben i USA."

Så gick det till när Lars Jacobsson fick ett exklusivt avtal med statliga Savannah River National Laboratory 2018.

För att omvandla värmeenergin i batteriet tillbaka till el köpte han en stirlingmotor utvecklad av Ford Motors.

Nu visar en rapport från energidepartementet och Savannah River National Laboratory att deras lagringsteknik av solenergi är den billigaste i världen.

"Våra batterier är 90 procent billigare än litiumbatterier i vissa applikationer och håller upp till fyrtio år till skillnad från litiumbatterier som måste bytas ut efter åtta till tio år. Våra är dessutom 100 procent återvinningsbara."

Efter att ha testat batteriet i mindre skala tittar de nu på att skala upp hela systemet till industriproduktion.

"Vi skriver just nu avtal med ett europeiskt industribolag. Stirlingmotorn, som är en stor del av vårt system, kommer att byggas av fordonsindustrin. Med våra kontakter i USA ligger en amerikansk fabrik kanske först just nu, men vi planerar även en fabrik i Europa."

Målet är att ha en kommersiell produkt för storskalig produktion om två år.

Vilken typ av kunder ser ni?
"Alltifrån lastbilar och bussar till stora energilagringsinstallationer på kraftverk. Vi för exempelvis förhandlingar med Southern California Edison."

"Men ambitionen på sikt är även batterier för hemlagring."

Batteribolaget
Bolag: Texel Energy Storage.
Grundare: Lars Jacobsson.
Startår: 2010.
Huvudkontor: Göteborg.
USA-kontor: Palo Alto


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST