Fotograf: Fredrik Sandberg / TT

Nytt försäljningsrekord för bostadsrätter – ”marknaden fungerar bra”

I oktober såldes det rekordmånga bostadsrätter via bostadsajten Hemnet, då det för första gången någonsin såldes över 10.000 bostadsrätter under en månad.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Vi har haft höga försäljningsnivåer den sista tiden och nu fick vi en ny rekordnivå i oktober, med över 10.000 sålda bostadsrätter”, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

I oktober såldes det 10.042 bostadsrätter via Hemnet, vilket är första gången som det sålts över 10.000 bostadsrätter en enskild månad, så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik.

”Vi hade en rekordförsäljning även i maj, men skillnaden är att vi då också hade ett utbudsrekord medan utbudet nu är lägre. Vi ser detta som en tydlig indikation på att marknaden fungerar bra och att köpare och säljare möts i hög utsträckning”, säger Erik Holmberg.

Man kan notera att kombinationen av rekordförsäljning och ett minskande utbud gör att annonserade bostadsrätter omsätts snabbare än tidigare. I oktober skulle det ta 2,2 månader att sälja alla bostadsrätter som fanns till salu på Hemnet, den snabbaste omsättningshastigheten sedan sommaren 2017. Senast en oktobermånad hade en snabbare omsättningshastighet var 2016.

”Ju längre tid som går sedan nedgången hösten 2017 och amorteringskraven desto mer glöms de bort och man anpassar sig”, säger Erik Holmberg.

Läs även: Växande optimism hos bostadsägare


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.