Fotograf: Lars Pehrson / SvD / TT

Swedbank medverkar i Uppdrag granskning – igen

Enligt uppgift till Swedbank kommer intervjun att ingå i programmet som planeras att sändas den 20 november.

Swedbanks vd Jens Henriksson har på torsdagen intervjuats av SVT-programmet Uppdrag granskning. Intervjun är en del i en uppföljning till tidigare sända program om misstänkt penningtvätt.

Det framgår av ett pressmeddelande från banken.

Swedbank har i samband med intervjun beslutat att publicera information om så kallade non-residentkunder i Baltikum som tidigare har lämnats till utredande myndigheter.

”Under åren 2012-2018 uppskattar banken att mindre än 1 procent av bankens totala vinst genererades från den baltiska bankverksamhetens non-residentportfölj”, skriver Swedbank.

Banken fick under intervjun information från Uppdrag granskning som kommer att inkluderas i den interna utredning som har pågått sedan februari i år. Då anlitade Swedbank Group den internationella advokatfirman Clifford Chance för att göra en intern utredning med forensiskt stöd.

”Syftet är att bekräfta fakta och omständigheter kopplade till historiska brister i regelefterlevnad, samt exponering för penningtvätt. Detta arbete beräknas vara slutfört i början av 2020. Slutsatser från utredningen kommer att kommuniceras"” skriver Swedbank i pressmeddelandet.

”Bankens uttalade ambition är att vara öppen och transparent, med hänsyn tagen till gällande lagar och regler. Swedbank kommer att fortsätta redovisa status i både pågående interna och externa utredningar i samband med bankens kvartalsrapporter”, uppger Swedbank vidare.

Läs även: Swedbank prövas av Finansinspektionen – kan åka på sanktioner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.