Bitcoinpriset manipulerades till rekordnivån

Personen agerade från ett enda konto på kryptobörsen bitfinex så att det totala värdet rusade över 3000 miljarder kronor. 

Rusningen i bitcoin för två år sedan till toppnivåer på nästan 20 000 dollar var till stor del påverkad av en enskild aktör som manipulerade upp priset. Det är slutsatsen i en ny studie, skriver Wall Street Journal.

Mellan mars 2017 och mars 2018, när bitcoin rusade till att värt totalt 326 miljarder dollar, kom hälften av uppgången på grund av manipulatörens upplägg.

Personen agerade från ett enda konto på bitfinex, den största kryptobörsen vid tidpunkten, och använde en annan kryptovaluta, tether, för att påverka efterfrågan för bitcoin.

Hur mycket personen tjänade på upplägget går inte att veta enligt finansprofessorerna John Griffin på University of Texas och Amin Shams på Ohio State University vars studie publicerats i välrenommerade Journal of Finance.

De vet inte vem personen är men anser att bitfinex-cheferna måste ha vetat det eller hållit tyst om upplägget. ”Om det inte är bitfinex så är det någon de väldigt ofta gör affärer med”, sade Griffin till WSJ.

Bitcoin handlas för närvarande till runt 9 200 dollar.

Läs även: Stopp av Libra gynnar Kina – men slår hårt mot andra kryptovalutor


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST