Fotograf: Mostphotos

Byggjätten toppar vinnarlistan på stark torsdagsbörs

Stockholmsbörsen inledde torsdagen i en positiv rörelse som kom att mattas av något under förmiddagen. 

Defensiva aktier fanns i botten, medan industri- och verkstad fick stöd från fortsatt uppmuntrande tongångar i handelskonflikten mellan USA och Kina.

Storbolagsindexet OMXS30 handlades upp med 0,4 procent till nivån 1.770 strax innan klockan 13 på torsdagsförmiddagen. Aktier för 7 miljarder kronor hade då bytt ägare. Utvecklingen på kontinenten var i regel något svagare med regionsindexet Stoxx 600 upp 0,2 procent.

Nya positiva besked hördes från Kina, där handelsdepartementet meddelade att tullar mellan landet och USA kommer tas bort av parterna fasvis. Tidigare rapporter gjorde dock gällande att signerandet av ett fas 1-avtal kan komma att dröja till december, enligt Reuters källor.

Konjunkturberoende bolag fanns i täten av OMXS30, som också fick stöd av Skanskas delårsrapport, som kommit in klart starkare än väntat. Skanska-aktien var efter lunch upp 4,0 procent till toppen av storbolagsindex, efter att byggbolagets rörelseresultat landat på 2.150 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Infront Datas snittestimat låg på 1.954 miljoner.

SSAB gavs ett indirekt rapportlyft, då världsledande rivalen Arcelor Mittal släppt rapport och rusat knappt 7 procent i Amsterdam efter att ha redovisat klart högre vinst än väntat. SSAB:s aktie var upp med 3,0 procent.

I botten fanns mestadels defensiva aktier som Astra Zeneca (-0,9 procent), Swedish Match och Essity (båda -0,7 procent) och även Assa (-0,6 procent). Mest kurspressad var dock Kinnevik, falskt ned 3,2 procent, motsvarande 8:40 kronor per aktie till 257:80. Taget i akt en utdelning på 4 kronor avskildes var aktien alltså ned omkring 1,4 procent, vilket innebar bottenposition i OMXS30. Aktien sänktes under förmiddagen av Danske Bank till behåll från köp och gavs riktkursen 282 kronor från tidigare 302 kronor.

Surgical Science steg i sin tur 16,6 procent efter att ha rapporterat nettovinst på 10,2 miljoner i tredje kvartalet (-1,0), mer än dubblat omsättningen till över 30 miljoner och meddelat nya mål. Målet är att omsättningen år 2024 ska uppgå till 400 miljoner kronor och ebitda-marginalen ska uppgå till minst 40 procent. Aktien är upp med runt 400 procent sedan i somras.

Starkast på Stockholmsbörsen gick dock Net Insights aktie, 23 procent högre, utan synbar nyhet kopplad till rörelsen.

Installationsföretaget Instalco redovisade ett justerat ebita-resultat på 127 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (75). Marginalen blev 9,0 procent (7,5) på en omsättning som uppgick till 1.416 miljoner kronor (998). Den organiska tillväxten var 14,6 procent i kvartalet. Aktien steg 3,5 procent.

Railcare (+9,2 procent), Recipharm (+6,2 procent), Firefly (+11,1 procent) och Tempest Security (+4,8 procent) var andra bolag som stack ut positivt efter rapporter under morgonen.

Rapportbolag som noterade mer eller mindre kraftiga negativa rörelser var Garo Pharma (-13,2 procent), Polyplank (-18,1 procent), Leo Vegas (-8,4 procent), Eltel (-5,0 procent), Image Systems (-4,2 procent) och IBT (-8,7 procent).

På rekommendationsfronten sänktes Scandi Standard till behåll från köp av Carnegie och aktien backade 6,5 procent. Affärsvärldens köprekommendationer Fagerhult och Scandidos satte spår i aktierna med kursökningarna 4,4 procent respektive 12,0 procent. Köprekommendationen på Millicom bet inte lika bra, aktien var ned 0,3 procent.


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Oljeentreprenören som sadlade om - hans nya superbatteri är "90 % billigare än litium och håller upp till 40 år"
  2. ”Det är inte coolt att jobba över – det är coolt att ha balans”
  3. Strålande börsmorgon för solenergibolaget – storbanken backar
  4. Lågprishandeln trotsar butiksdöden – ”växer lika snabbt som e-handeln”
  5. I vegantrendens spår: USA:s största mjölkproducent riskerar konkurs
  1. Oljeentreprenören som sadlade om - hans nya superbatteri är "90 % billigare än litium och håller upp till 40 år"
  2. Topp 10: Nordens hetaste aktier just nu
  3. Krisen fortsätter för Löwengrip – säger upp all sociala medier-personal
  4. Bitcoinpriset manipulerades till rekordnivån
  5. "Konjunkturen redan på väg att bottna - kan vända upp igen under 2020"

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.