ANNONS
Tomater efter tio dagars förvaring i normal butiksmiljö (tv) och i miljö övervakad av TermoSense sensorer (th).

Modern teknik ger grönsaker nytt liv: ”Från 6 dagars hållbarhet till 38”

Bra för ekonomin, klimatet och kvaliteten. Med det senaste inom sensorteknik återskapar TermoSense 1000-åriga sätt att förvara grönsaker och rotsaker mångdubbelt längre. Utan kemikalier, tillsatser eller konstgjorda metoder kan man ge färskvarorna ett längre liv.

Kommer du ihåg mormors gamla jordkällare på landet, där tomaterna och gurkan höll sig frisk och fräsch i många veckor, och potatis och morötter i många månader. Du kunde springa ut och hämta vinteräpplen till jul och fjolårets rotsaker långt in på vårkanten.

Vad var hemligheten? Var råvarorna bättre förr? Absolut inte, snarare tvärtom. Det handlar helt enkelt om att jordkällaren var, och fortfarande är, det nära nog perfekta klimatet för långtidsförvaring av frukt och grönt. Inte för varmt, inte för kallt, och inte minst, jämn och hög luftfuktighet.

När vi flyttade in i städerna byggde vi skafferier, de var ett sätt att försöka efterlikna klimatet i jordkällaren, halvlyckat, men oerhört mycket bättre än dagens lägenheter där oftast kylskåpet är den enda förvaring som finns till hands. Alldeles för kallt och torrt för att varorna ska hålla någon längre tid.

TermoSense

TermoSense har utvecklat smarta sensorer för livsmedelsindustrin och har i dag sju patent som gör produkterna världsledande på sitt område. Andra områden där TermoSense är världsledande är sensorer för life science, avfallshantering och fordonsdepåer.
Läs mer på www.termosense.se

TermoSense har skapat ett sätt att återskapa jordkällarens klimat i dagens moderna butiksmiljöer. Vilket ger handlarna stora möjligheter att minska svinnet till nära nog noll, ha färre leveranser som spar på transporterna, samtidigt som kvaliteten på produkterna blir bättre. Bra för smaken, miljön och ekonomin.

Minskar plastanvändningen

Ett av de stora miljömålen i EU är att minska användningen av plast. I många fall är plast det enda sättet att få vettig hållbarhet på grönsaker, bland annat när det gäller gurka och sallad. Med TermoSense smarta förvaringsteknik kan man minska plastanvändningen samtidigt som man ökar hållbarheten.

Från 6 dagars hållbarhet till 38!

Genom smarta sensorer håller vi koll på att fukt och temperatur alltid ligger perfekt. Om man har rätt klimat ökar livslängden dramatiskt. Till exempel så ökar livslängden på tomater från sex dagar till 38 vid rätt förhållanden.

 

TermoSense har tagit fram en vetenskaplig rapport om hur temperatur och luftfuktighet påverkar frukt och grönt. Maila oss så skickar vi rapporten till dig.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST