Fotograf: Pixabay

Här är osten som klimatsågas av WWF

När allt fler blir medvetna om köttets klimatpåverkan är det många som väljer att ersätta kötthamburgaren med en halloumiburgare. Men det ger ingen större inverkan på klimatet, enligt WWF.

Varje år listar Världsnaturfonden, WWF, råd för hur vi ska äta mer hållbart i sin köttguide. Nytt för i år är att guiden även inkluderar mejeriprodukter som ost samt ägg och vissa växtproteiner. Det rapporterar Dagens Nyheter.

”Osten har gått under radarn en längre tid. Vi måste titta på den för det är en av de saker som folk lägger på sin tallrik när man ska minska köttkonsumtion”, säger Anna Richert, matexpert på WWF, till DN.

Livsmedlen granskas inte bara vad gäller klimatpåverkan, utan även faktorer som biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika bedöms. Och halloumi är en av de ostar med varningsflagg.

Vanlig halloumi från Cypern får rött ljus, vilket betyder ”varning”, medan ekologisk cypriotisk halloumi får gult ljus vilket betyder ”var försiktig”. Svensk halloumi däremot får grönt ljus, vilket betyder att den kan ätas ibland.

Flest röda stoppljus, tre av fem, får fetaost från Grekland, enligt SvD.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST