Klimatsmarta elfraktcyklarna från Göteborg växlar upp med nya investerare

Lastcyklar beräknas kunna ersätta cirka 20 procent av professionella motorfordonsleveranser.

Göteborgsbaserade Velove Bikes får in 10 nya miljoner från bl a Almi Invests GreenTech-fond och ett antal privata investerare för att vidareutveckla sina klimatsmarta elfraktcyklar.

Utöver investeringar i produktion och utveckling kommer kapitalet användas för att utveckla det cityhubkoncept som just har premiärvisats av bolaget i ett samarbete med bland annat DHL Express.

”Vi har kommit en ganska bra bit redan, med kunder i 20 länder och ett antal stora varumärken som använder våra energieffektiva lösningar. Men med mer pengar i kassan kan vi ta nästa steg mot ökade volymer - så att vi kan göra större skillnad”, säger Johan Erlandsson, vd på Velove Bikes.

E-handeln spås öka med 17-28% årligen och därmed tjänster där skåpbilar och bilar används och det betyder att det blir allt trängre i städerna.

Velove Bikes ellastcyklar bygger på en containeriserad leveransprocess. Cykeln rymmer en standardiserad lastpall, fraktar paket upp till 150 kg.

Lastcyklar beräknas kunna ersätta cirka 20 procent av professionella motorfordonsleveranser, baserat på leveranssträckor och godsets karaktär. Idag är potentialen i princip outnyttjad.

”Det finns ett stort behov av bättre mobilitetslösningar som kan ersätta tunga motorfordon. Många leveranser och tjänster kan genomföras av betydligt mindre och mer miljövänliga fordon. Velove Bikes har stor potential att radikalt minska energi- och resursförbrukning vid leveranser. Bolagets smidiga el-lastcykel minskar elförbrukning med mer än 90 procent jämfört med en elskåpbil”, säger Jörgen Bodin, investment manager på Almi Invests GreenTech-fond.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST