Fotograf: Unsplash

Företagskonkurserna ökade 8% i oktober - ”aldrig varit så svårt att överleva”

Konkurserna fortsätter att öka bland detaljhandlarna”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Företagskonkurserna ökade med 8 procent i oktober jämfört med samma period året innan, enligt statistik från kreditinformationsbolaget UC. Det fortsätter dessutom vara riktigt tufft för detaljhandlare.

”Konkurserna fortsätter att öka bland detaljhandlarna. Det har nog aldrig varit så svårt att överleva som liten handlare som idag, vilka till stor del är egenföretagare med mycket eget kapital investerat i sin verksamhet. Konkurrensen är stenhård och man bör tänka till både en och två gånger innan man ger sig in i detaljhandeln som egenföretagare idag. De flesta konkursade detaljhandelsbolag är små företag med låg omsättning”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Inom just detaljhandeln ökade konkurserna med 12 procent i oktober efter en ökning med hela 44 procent månaden innan. Inom byggindustrin ökade konkurserna med 3 procent och inom restaurang- och hotell med 1 procent.

Hittills i år har konkurserna totalt sett ökat med 1 procent.

Läs även: Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST