Fotograf: Tim Reckmann, Flickr

Whatsapps hackningsskandal – drabbade även myndighetspersoner och militär

Personer med svenska telefonnummer finns bland dem som spionerats på, enligt en stämning som lämnades in av Facebook tidigare i veckan.

Regeringsföreträdare i flera USA-allierade länder har avlyssnats via den populära meddelandeappen Whatsapp, skriver Reuters med hänvisning till källor i Whatsapps utredning av en hackningsskandal med kopplingar till den mördade Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi.

En ”signifikant andel” av de personer som utsatts för spionage genom den Facebook-ägda meddelandeappen är eller var högprofilerade regeringsföreträdare eller högt uppsatta militärer i minst 20 länder på alla kontinenter, skriver Reuters. Totalt har Whatsapps utredning i fallet, som briserade i våras, kommit fram till att minst 1.400 användare utsattes för intrång med hjälp av en mjukvara som aktiverade innehavarens telefons mikrofon och kamera.

Hackningsangreppen genomfördes med hjälp av den israeliskutvecklade mjukvaran Pegasus från det kontroversiella cybersäkerhetsbolaget NSO Group. Bolagets utvecklare lyckades hitta ett säkerhetsglapp i meddelandeappen och sålde därefter lösningen till bland annat Saudiarabiens underrättelsetjänst.

Flera kända cybersäkerhetsexperter, bland annat Edward Snowden och personer i dissidentens och Jamal Khashoggis närhet, har anklagat NSO Group för att ha bistått Saudiarabien i upprinnelsen till mordet på kolumnisten inuti det saudiska konsulatet i Istanbul i fjol.

Det har tidigare hävdats att ett flertal personer i utsatt politisk ställning, som människorättsadvokater, journalister, dissidenter och aktivister, varit utsatta för spionage. Människorättsorganisationen Amnesty har gjort gällande att spårningsaktioner i appen föregått mordförsök.

Personer med svenska telefonnummer finns bland dem som spionerats på, enligt en stämning som lämnades in av Facebook tidigare i veckan.

Whatsapp ska tidigare i veckan ha notifierat de som berörts av spionaget i saken, men har hittills avböjt att offentliggöra vem eller vilka som ska ha gjort sig skyldiga till intrången.

Läs även: Tiktok blir granne med Facebook – och snor deras anställda


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST