Fotograf: Inkclub, Pressbild/Mathem, Pressbild

Här är Sveriges mest lönsamma och olönsamma handelsföretag

Linas Matkasse presterade -16 procent.

Av Sveriges 25 mest lönsamma handelsföretag är 13 i första hand e-handlare. E-handlarna dominerar ännu mer bland de 25 mest olönsamma företagen, där hela 17 stycken primärt är verksamma online.

Tidningarna Ehandel och Market har tillsammans gått igenom 200 av landets största handelsföretag och kommit fram till att e-handlare dominerar både bland de med högst lönsamhet, och bland de med lägst.

Bland e-handlarna med högst rörelsemarginal fanns bland andra Inkclub och Dammsugarpåsar.nu, med en marginal på 20 procent för det senaste räkenskapsåret. Tradera åtstadkom en rörelsemarginal på 17 procent, medan herrmodesajten Carlofcarl hade en marginal på 10 procent.

E-handlarna i den andra änden av skalan, med lägst rörelsemarginal, har ofta prioriterat tillväxt framför lönsamhet. Många av dem är dessutom verksamma inom dagligvaror.

Allra lägsta marginalen i senaste bokslutet hade enligt genomgången Matsmart.se med -26 procent. Linas Matkasse presterade -16 procent och Mathem -15,5 procent.

Bland övriga olönsamma e-handelsföretag finns Stayhard, vars marginal var -14 procent, Fyndiq (-11 procent), Lekmer (-7 procent) och Adlibris (-7 procent).

Läs även: Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.