Fotograf: Pressbild

Analytiker om storbanken: ”2019 blir inte särskilt bra – 2020 kommer bli värre”

Ökad kundflykt, lägre resultat än väntat och prognoser om en helårsvinst i nedre delen av tidigare angett intervall sänkte ånyo Danske Banks aktie.

Danske Banks aktie sjönk ånyo på fredagen, efter att kursen letat sig upp från de lägsta nivåerna på sju år i spåren av det penningtvättshaveri i Baltikum som mer än halverat bankens börsvärde. Flera analytiker uttryckte besvikelse efter rapporten.

Kursen var ned med över 5 procent under morgonen och bytte då ägare för runt 95 danska kronor.

Flera analytiker uttryckte sin besvikelse efter rapporten, som bland de mer negativa punkterna innehöll en insnävning nedåt i bankens prognosintervall - i praktiken en lägre guidning för 2019 än väntat. Banken flaggar även för att investeringar kommer att tynga avkastningen under 2020.

”2019 blir inte särskilt bra, 2020 kommer bli värre och ingen vet vad som väntar i fråga om amerikanska böter och bestraffningar”, sammanfattade Per Hansen, analytiker på Nordnet, i en kommentar.

Bloomberg Intelligence bankanalytiker Philip Richards kallade den nya guidningen för en rejäl besvikelse. 2020 skulle dock kunna utgöra botten för banken, varefter Baltikum-repressalierna i alla fall i viss mån borde klarna, enligt Philip Richards.

”Danskes runt 100 miljarder kronor (omräknat till SEK reds anm) i tappat marknadsvärde - som vi hänför till skandalen - gör vår uppskattning för böter i storleksklassen 20-25 miljarder till en ganska nätt effekt givet en kapitalbuffert på runt 40 miljarder som krockkudde”, skriver Bloomberganalytikern.

Utflödet av antalet kontoinnehavare i banken ökade i kvartalet till 5.300, sekventiellt 1.000 kunder fler än föregående kvartal. Under de första nio månaderna har Danske Bank tappat 18.900 kunder. Kundnöjdheten bland privatkunder ska dock ha förbättrats under det gångna kvartalet.

Faktumen att banken blöder kostnader till regelefterlevnad (aktieägarna har gått miste om runt 40 procent av vinsten till regelefterlevnadskostnader i år) och att det extremnegativa ränteläget sätter press på konventionella bankaffärer är fortsatt aktuella faktorer för banken, framgår av rapporten. Kreditförlusterna redovisades netto till 343 miljoner danska kronor. Analytikernas konsensusprognos var kreditförluster på 198 miljoner.

Investeringar väntas fortsätta tynga avkastningen på eget kapital, som väntas bli 5-6 procent nästa år för att därefter varvas upp till 9-10 procent till 2023, enligt Danske Banks målsättning.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST