Fotograf: Mostphotos

Stockholmsbörsen: Bank bland förlorarna – verkstadsbolag i toppen

Stockholmsbörsen inledde fredagen med oregelbunden handel strax över nollstrecket. 

Börserna på kontinenten visade något mer stabila uppgångar.

Bland förlorarna för dagen märktes de indextunga storbankerna. I motsatt ände av index låg Hexagon och ett antal verkstadsbolag, som därmed rekylerade upp efter torsdagens minussiffror.

Vid 10.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till 1.737. Aktier för 2,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 0,3-0,4 procent.

Svenskt industri-PMI enligt Silf/Swedbank kom in på 46,0 för oktober, ned från 46,1 i september. Väntat var 46,9.

”Det är andra månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen och på nivåer som inte har noterats sedan slutet av 2012”, kommenterar Swedbank.

I toppen av OMXS30 låg Hexagon med en uppgång på 1,7 procent efter en nedgång med 2 procent på torsdagen. Strax bakom låg verkstadsbolag som SKF, Atlas Copco och Sandviken.

Störst minus visade Swedbank, som tappade 1,3 procent. I sektorn backade även Handelsbanken, ned 0,8 procent, SEB, minus 0,5 procent, och Nordea, minus 0,3 procent. I Köpenhamn föll Danske Bank över 4 procent efter att ha justerat ned utsikterna något för 2019 och aviserat att investeringar kommer tynga bankens avkastning nästa år.

Utanför storbolagsindexet steg kontanthanteringsbolaget Loomis 5,6 procent sedan resultatet för det tredje kvartalet kommit in i nivå med Infront Datas konsensusprognos.

Oljebolaget Lundin Petroleum, som fått sänkt rekommendation till behåll av både Danske Bank och Pareto, förlorade 1,4 procent trots ett försiktigt stigande oljepris.

Gamingbolaget Embracer tappade ytterligare 3 procent, efter att ha rasat nästan 15 procent på torsdagen sedan en brittisk analysfirma ifrågasatt bolagets redovisning och rekommenderat blankning av aktien.

Talkpool, som är verksamt inom IoT-lösningar och kommunikationsnätverk, förhandlar om ett "omfattande" kontrakt i Mellanöstern. Enligt vd finns en "stor chans" att bolaget får kontraktet, även om inget är säkert. Aktien rusade över 22 procent.

I Köpenhamn rapporterade DSV Panalpina sin första rapport efter fusionen. Rörelseresultatet var något högre än Bloombergs snittprognos och bolaget justerar upp bedömningen av väntade synergieffekter från sammanslagningen. DSV inleder också ett återköpsprogram av egna aktier. Aktien steg nästan 8 procent.

Även den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk släppte rörelseresultat för det tredje kvartalet, vilket var 2 procent lägre än väntat i Infront Datas prognossammanställning. Försäljningen var som väntat och helårsprognosen för försäljningen smalnades av till den övre delen av intervallet. Aktien avancerade 1,5 procent.

Efter Stockholmsbörsens stängning klockan 13 väntar bland annat amerikanska sysselsättningsdata klockan 13.30 och ISM PMI-siffror klockan 15.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST