Fotograf: Montage VA.se

Källor: Kina skeptiska till långsiktigt avtal med Trump

Det kan bli svårt att nå en överenskommelse om de djupa strukturella reformer som USA trycker på om.

Kinesiska företrädare är tveksamma om möjligheten att nå ett omfattande långsiktigt handelsavtal med USA även om de båda länderna är nära att underteckna en "Fas Ett"-överenskommelse.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till personer med insyn i ärendet.

Enligt källorna ska kinesiska företrädare, i privata samtal med besökare i Peking och andra samtalspartners, varnat för att de inte kommer att vika sig i fråga om de besvärligaste tvistefrågorna.

De är också oroliga över president Trumps impulsiva natur och risken för att han kommer att backa ur även det begränsade avtal som båda parter säger sig vilja underteckna de kommande veckorna.

Vissa företrädare har också gett uttryck för låga förväntningar om att de framtida förhandlingarna kan resultera i något meningsfullt - såvida USA inte är beredda att dra tillbaka mer av de importtullar som har införts. De har också uppmanat amerikanska besökare att vidarebefordra det budskapet till Washington.

Enligt Bloomberg News källor är Kinas position inte att alla importtullar måste slopas omedelbart, med det måste vara en del av nästa steg. Kina vill också att Trump ska ställa in den höjning av importtullar som planeras att införas den 15 december.

Enligt kinesiska företrädare är Peking öppet för att fortsätta samtalen efter den initiala fasen, men båda sidor inser att det kommer att bli mycket svårt att nå en överenskommelse om de djupa strukturella reformer som USA trycker på om.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST