Fotograf: Fastighetsbyrån pressbild

Bomarknad: Mäklare tror på oförändrade priser

Starkast tro på stigande priser finns i Malmö.

Fastighetsmäklarna i storstäderna tror mestadels på oförändrade bostadspriser under det fjärde kvartalet. Starkast tro på stigande priser finns för bostadsrätter i Malmö.

Det visar den SBAB:s Mäklarbarometer för det fjärde kvartalet.

"Jag är inte förvånad att det är mäklarna i Malmö som är starkast i sin bedömning att priserna kommer att stiga under årets slut, Malmö är en av de snabbast växande städerna i Sverige samtidigt som bostadspriserna är låga med tanke på att det är en storstadsregion i tillväxt", säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

I Stockholm räknar mäklarna sammantaget med ett stabilt avslutande kvartal 2019, med ett oförändrat utbud av såväl villor som bostadsrätter. Samma sak gäller efterfrågan. De flesta tror dessutom på oförändrade priser, samtidigt som det är klart fler som tror på stigande än sjunkande priser. 33 procent tror på stigande priser på bostadsrätter, medan bara 3 procent tror på sjunkande priser.

Bilden är liknande i Göteborg, med stabilt utbud och efterfrågan. Här är dessutom tron på stigande priser högre än i Stockholm - 40 procent tror på stigande bostadspriser.

I Malmö räknar 43 procent av mäklarna med stigande priser på bostadsrätter under det fjärde kvartalet.

Mäklarbarometern är en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena. Undersökningen genomfördes under perioden 16-30 september.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST