Fotograf: Stellar Capacity pressbild

AI-journalisten Vera och AI-rekryteraren Bruce ställs inför rätta i fiktiv domstol

VA var med i vad som troligen var Sveriges första rättegång mot artificiell intelligens.

Året är 2050. Sedan år 2025 har det svenska tv-bolaget SVP använt AI-journalisten Vera som sitt nyhetsankare. Hennes uppdrag är att maximera engagemanget runt inslagen. För att nå sitt mål på det mest effektiva sättet börjar hon anpassa tonen, budskapet och innehållet efter mottagarna.

Efter en nyhet om en miljardär som beslutat sig för en rejäl lönesänkning för sina anställda utbryter våldsamma upplopp mot hans varuhus. Det visar sig att Vera vinklat nyheten på två helt olika sätt, där en av dem var att lönesänkningen gjorts för att maximera bolagets vinst i hans redan lönsamma bolag.

Miljardären stämmer SVP men SVP erkänner sig inte skyldigt.

Tillbaka i nutid. De 25 deltagarna som nu är samlade i Visualiseringsstudion på KTH i Stockholm har just fått ta del av ett av de två fiktiva rättsfallen i kvällens domstolsprocess. De går det digitala ledarskapsprogrammet för chefer och ledare som driver digital transformation, The Stellar Executive Program.

Det andra fallet, som också tar plats år 2050, handlar om Bruce. Rekryteringsroboten Bruce som har använts av bolaget Erixton har anklagats för diskriminering av såväl äldre män som pollenallergiker. De diskriminerade åtalar nu Erixton.

Ska Vera eller SVP stå ansvariga för upploppen? Kan SVP lägga all skuld på Vera? Kan Bruce ställas ansvarig för diskriminering? Frågorna som nu ska besvaras är många.

De fyra grupperna blir satta att företräda varsin part i rättegången och får 40 minuter på sig att förbereda sig.

Gruppen jag deltar i får uppgiften att företräda SVP. Efter livliga diskussioner landar gruppen i att jämföra det som Vera gör, nämligen att anpassa nyheter efter målgrupp, med det som redan sker idag, exempelvis i ett förlag som Schibsted där Aftonbladet och Svenska Dagbladet skulle kunna vinkla en och samma nyhet på två helt olika sätt. Slutsatsen blir att Vera bara gjort sitt jobb och SVP kan inte kan anses skyldigt för upploppen och den ekonomiska skada som drabbat miljardären.

Sedan är det dags för grupperna att plädera inför en jury bestående av science-fiction författaren Alfred Ruth, Paula Fagerlund, Head of Innovation center på Arbetsförmedlingen, Erik Thilén advokat från Vinge, Håkan Lidbo, som grundat Rumtiden Idea Lab och Björn Thuresson direktör för Visualiseringsstudion och senior rådgivare till Stellar Capacity.

"Vi ville få deltagarna att diskutera och tänka kring vad man behöver ta hänsyn till när AI utvecklas och integreras i samhället i större utsträckning. Det är inte bara en fråga om juridiska aspekter men även etiska avvägningar som vi måste hantera och börja förbereda oss för redan idag. AI kommer att reflektera tillbaka på oss positivt eller negativt med bas i hur vi utformar systemen och med utgångspunkt i vilka mål vi väljer att sätta" säger Claudia Olsson, vd och grundare av Stellar Capacity.

Juryn, som diskuterade sina synpunkter öppet, landade i att varken Vera eller Bruce kunde ställas till svars för det som inträffat. Däremot ansåg majoriteten av juryn att Erixton var skydligt till diskriminering medan SVP friades helt även om juryn inte var helt enig.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST