Hoppa till innehållet

De 30 rikaste länderna

Att USA och Kina har de största ekonomierna sett till BNP är allmän kännedom. Men fördelat per invånare är de länderna inte de allra rikaste.

 

Singapore.
Singapore.Bild: Colourbox

Sett till BNP per capita är de rikaste länderna i stället ofta små länder, ofta med naturresurser som olja. Högst upp på listan återfinns till exempel Qatar, enligt en sammanställning som Global Finance har gjort baserat på data från IMF.

USA återfinns först på plats 13 medan Kina ligger på plats 81.

De rikaste länderna tenderar att ha en stor arbetskraftsinvandring som de är beroende av. Men den importerade arbetskraften räknas ofta inte som boende i landet och räknas därför inte in när BNP per capita beräknas.

BNP per capita är ett lands bruttonationalprodukt delat med antalet invånare. Siffrorna är justerade för köpkraft, det vill säga de tar hänsyn till prisskillnader mellan länder.

Sverige placerar sig på plats nummer 17 på listan. Sveriges BNP per capita har inte stigit i samma takt som BNP. Det finns flera anledningar till att så är fallet. Det finns en allmän trend bland västerländska ekonomier att BNP per capita inte utvecklas i samma takt som BNP, en anledning kan vara en lägre produktivitetstillväxt.

I Sverige har BNP-tillväxten de senaste åren varit stark, bland annat på grund av en expansiv penningpolitik och en hög invandring, men BNP per capita har alltså inte utvecklats i samma takt.

https://infogr.am/30_rikaste_landerna

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera