Fotograf: Stina Stjernkvist/TT

Ännu en rapporttung morgon på Stockholmsbörsen – här är dagens vinnare

Stockholmsbörsen inleder fredagen svagt uppåt denna rapporttäta morgon med resultat från bland andra Essity, Electrolux och Swedish Match. 

På USA-börserna kvällen före rörde sig indexen måttligt medan det var gott om stora rapportstyrda kursrörelser. S&P 500 stängde upp 0,2 procent. Asienbörserna har under morgonen gått åt olika håll, med en liten nedgång i Hongkong och lätt uppåt i Tokyo samt Fastlandskina.

Strax före 8.30 var DAX-terminen i Frankfurt oförändrad och CAC40-terminen i Paris steg 0,1 procent. Handeln på IG indikerade samtidigt en öppning 0,1 procent lägre för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

I Storbritannien har premiärminister Boris Johnson föreslagit att nyval hålls den 12 december, i ett försök att komma vidare i brexithärvan. "Det är vår plikt att få ett slut på denna mardröm", skrev Boris Johnson i ett brev till oppositionsledaren Jeremy Corbyn, enligt Bloomberg News.

Telekomveteranen Allison Kirkby blir ny vd för Telia, där hon kommer att tillträda under andra kvartalet 2020. Hon har tidigare varit vd för Tele2 och blev så sent som i december förra året vd för danska TDC.

Bland morgonens rapporter överträffade Essity förväntningarna rejält på de flesta punkter. Omsättningen och den organiska tillväxten var högre än väntat, och hygienbolagets rörelseresultat var hela 13 procent över snittförväntningarna. Aktien handlades upp 6,54 procent strax efter klockan 9.

Läs mer: Starka siffror från hygienbolaget – aktien glädjerusar

Electrolux rörelseresultat var aningen högre än väntat, liksom det justerade rörelseresultatet. Vitvarubolagets försäljning var 2,7 procent högre än analytikernas snittestimat. Bolaget lämnar sina marknadsbedömningar för helåret 2019 oförändrade - i Europa, Latinamerika och Sydostasien bedöms utsikterna vara "något positiva", medan de i Nordamerika och Australien i stället beskrivs som "något negativa". Aktien steg med 3,19 procent.

Swedish Match överträffade med marginal analytikernas vinstförväntningar genom att redovisa ett rörelseresultat på nästan 1,6 miljarder kronor för tredje kvartalet - väntat var 1,43 miljarder. Omsättningen, exklusive tobaksskatt, var 3 procent högre än väntat. Aktien handlades upp 3,54 procent.

Speloperatören Kindreds spelöverskott var i linje med analytikernas förväntningar, medan det underliggande rörelseresultatet före av- och nedskrivningar var 15 procent högre än analytikerna hade väntat sig. Under inledningen av fjärde kvartalet, fram till 23 oktober, har Kindreds genomsnittliga dagliga spelöverskott varit 9 procent högre än under hela fjärde kvartalet i fjol. Aktien steg 8,70 procent.

Vidare i spelsektorn visade sportboksleverantören Kambi (+2,14 procent) rörelseresultat och rörelsemarginal över förväntan, enligt Bloombergs sammanställning, medan intäkterna var i linje med snittestimatet.

Swecos (+3,45 procent) rörelseresultat var något över förväntan, liksom omsättningen. De flesta punkter var aningen starkare än analytikerna väntat sig på förhand.

Atlas-avknoppningen Epirocs rörelseresultat för kvartalet var drygt 300 miljoner kronor under förväntan, men innehöll jämförelsestörande poster på -233 miljoner kopplade främst till omstrukturering inom Tools & Attachments. Även den justerade rörelsemarginalen och omsättningen var dock lägre än analytikernas snittprognoser, likaså orderingången. Gruvutrustningsbolagets vd Per Lindberg beskrev i rapporten affärsklimatet som "fortsatt osäkert". Aktien backar omkring 9 procent.

Även det finländska verkstadsbolaget Wärtsiläs rapport var klart svagare än väntat över hela linjen - bland annat var orderingången 23 procent lägre än snittestimatet. Aktien backar 7,65 procent.

Indutrades försäljning ökade för jämförbara enheter med 3 procent i kvartalet, medan jämförbar orderingång steg 5 procent. Industrikoncernens vd Bo Annvik beskrev marknaden som stabil, men med en utplanande efterfrågan under tredje kvartalet. Aktien stiger omkring 5 procent.

Godisbolaget Cloettas omsättning var drygt 2 procent högre än väntat, medan det justerade rörelseresultatet var nästan exakt som analytikerna förutspått. 

Läs även: Cloetta släpper rapportgodis

Thules omsättning och resultat i tredje kvartalet var i linje med förväntningarna. Bolaget skriver i rapporten att det ska "se över" sin kommersiella organisation i USA, på grund av osäkerheten på den amerikanska marknaden.

Fastighetsbolaget Diös hyresintäkter och driftsöverskott var på exakt samma nivåer som motsvarande kvartal i fjol, medan förvaltningsresultatet ökade marginellt. Nettouthyrningen steg dock till 18 miljoner kronor i kvartalet, jämfört med 10 miljoner samma kvartal förra året.

Ett annat fastighetsbolag, Hembla, ökade hyresintäkterna i kvartalet med 3 procent medan förvaltningsresultatet steg med 25 procent. För Hemfosa var siffrorna starka överlag: fastighetsbolaget ökade hyresintäkterna med 14 procent, driftsöverskottet med 19 procent och förvaltningsresultatet med 20 procent.

Hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko vände i tredje kvartalet till en nettovinst på drygt 7 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på nära 6 miljoner samma kvartal i fjol. Omsättningen ökade med 23 procent.

Rekommendationsändringar:

* Dometic har sänkts till behåll från köp av ABG Sundal Collier, medan riktkursen 90 kronor behålls. Aktien stängde på torsdagen på 86:90 kronor. Även Handelsbanken har sänkt Dometic, till sälj från behåll, med en marginell riktkursändring.

* Evolution Gaming har fått höjda riktkurser av SEB Equities (till 300 från 280), Pareto (till 285 från 250) och ABG Sundal Collier (till 132 från 120). Aktien stängde på torsdagen upp drygt 8 procent till 229 kronor.

* Nokia har sänkts till neutral från övervikt av JP Morgan. Riktkursen har satts till 4:20 euro, motsvarande cirka 45 kronor. På torsdagen stängde aktien vid 3:62 euro i Helsingfors. Även Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för Nokia, till behåll från köp, och dragit ned riktkursen till 4:00 från 5:60 euro. Barclays har sänkt Nokia till jämvikt från övervikt, samtidigt som riktkursen kapats till 3:50 euro från 5:50.

* SSAB har sänkts till minska, från öka, av Inderes, Riktkursen har satts till 27 kronor för aktien som på torsdagen stängde vid 27:33 kronor.

* Astra Zeneca har höjts till köp från behåll av Liberum Capital.

* Billerud Korsnäs har sänkts till behåll från tidigare köp av SEB Equities, som satt riktkursen till 120 kronor. Aktien slutade torsdagen på 116:30 kronor.

* AAK har sänkts till behåll från köp av Danske Bank, som också dragit ned riktkursen till 180 kronor från 210. Aktien stängde på torsdagen vid 171:15. Även ABG Sundal Collier har sänkts AAK:s riktkurs.

* Hexpol har höjts till köp från behåll av Danske Bank, som även höjt riktkursen till 105 kronor från 83. Hexpol stängde på torsdagen vid 85:60.

* HIQ har sänkts till behåll från köp av SEB Equities. Riktkursen sänktes samtidigt till 55 kronor från 74. På torsdagen stängde aktien vid 49:90 kronor.

* Millicom har av ABG Sundal Collier sänkts hela vägen till sälj från tidigare köp, medan riktkursen sänkts till 400 kronor från 600. Även Barclays har sänkt Millicoms riktkurs.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST