Fotograf: Montage VA.se, Unsplash / Pixabay

Lagring av koldioxidutsläpp kan ske i Östersjön

"Det finns framför allt i södra Östersjön en sandsten som ligger på rimligt djup och har en genomsläpplighet och porositet som är lämplig."

Om svenska koldioxidutsläpp skulle lagras under jord, skulle det förmodligen ske i Norge. Den norska havsbotten är väl undersökt efter många år av oljeborrning och verksamheten skulle därför kunna komma igång snabbare. 

Nu kommenterar Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) att även Sverige har geologiska förutsättningar för lagring av koldioxidutsläpp, skriver Sveriges Radio.

"Det finns framför allt i södra Östersjön en sandsten som ligger på rimligt djup och har en genomsläpplighet och porositet som är lämplig. Sedan finns det i sydvästra Skåne ett antal sandstenslager på tillräckligt stort djup som vi har tittat på", säger Mikael Erlström på SGU.

Fördelar med att lagra koldioxiden på svensk mark skulle kunna vara större möjlighet att påverka ekonomin och transporten av koldioxiden. Det kommer dock dröja innan lagringen skulle kunna ske. 

"En geologisk undersökning av en pilot på södra Gotland, på land, kan ju ta ett antal år, kanske fem år. Är man ute till havs är det ju en längre process för det krävs tillståndsprövning för att kunna göra de här undersökningarna i marina områden, säger Mikael Erlström.

Läs även: The Guardian har avgett klimatlöfte – ska ta "ledande roll" i att rapportera om klimatkatastrofen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST