Bild: Irene Wennemo, Medlingsinstitutets nytillträdda generaldirektör Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Kommunals avhopp ”gör det hela lite stökigare”

”Lösningen brukar sällan vara att bryta sig ur”, säger Wennemo. 

Att Kommunal nu väljer att hoppa av LO:s samordning inför den kommande avtalsrörelsen ”gör det hela lite stökigare” och det blir svårt för Kommunal att få högre löneökningar utan stöd från övriga förbund, speciellt som kommunernas ekonomi försämras.

Det säger Irene Wennemo, Medlingsinstitutets nytillträdda generaldirektör, till Nyhetsbyrån Direkt.

Tidigare på tisdagen rapporterade Sveriges Radios Eko-redaktion att Kommunal, LO:s största förbund, hoppar av samordningen inför den stundande avtalsrörelsen.

Enligt Wennemo gör avhoppet ”det hela lite stökigare, det är alltid lättare om det finns en samordning”.

Samtidigt tycker hon att det är svårt att säga om konfliktrisken därmed ökar, men tror inte det finns någon risk för att det så kallade ”märket” spricker.

”Nej, det tror jag inte. Men jag tror det blir lite otydligare vad som kommer att gälla. Jag tror det finns en vilja bland resten av LO-förbunden och Svenskt Näringsliv att hitta ett märke som är hållbart. Men det blir svårare när ett förbund står utanför”, säger Irene Wennemo.

Hon är förvånad över att det var Kommunal som bestämde sig för att ställa sig utanför samordningen. Även om hon hört signaler i den riktningen trodde hon inte att de skulle göra det.

”Lösningen brukar sällan vara att bryta sig ur. Den svenska lönebildningsmodellen bygger på att man får acceptans från de andra, det har de uppenbarligen inte fått”, säger Wennemo.

”Vanligtvis brukar det vara svårt att få mer på det här sättet, det tror jag det blir nu också”, fortsätter hon.

MI-chefen noterar att Kommunal är stora i den kommunala sektorn, men inte i den privata, och att de ofta fått kämpa för att få löneökningar i linje med märket.

Wennemo konstaterar vidare att undersköterskorna, som Kommunal lyfter fram, har fått högre löner under tidigare avtalsperioder.

”Nu har kommunerna dålig ekonomi så det blir nog svårt för dem att få igenom sina krav”, säger hon.

Läs även: 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST