Fotograf: Unsplash

Bara 50% av alla svenska företag har rustat för brexit

”Det kan kosta företagarna att inte vara förberedda”

Hälften av de svenska export- och importintensiva företagen har förberett sig inför Storbritanniens utträde ur EU. Det visar en undersökning som Swedbank har gjort med 400 deltagande inköpschefer.

Att vissa bolag inte har vidtagit några förberedelser väcker enligt banken frågan om de har tagit ordentlig höjd för de utmaningar som brexit kan innebära - inte minst med tanke på att Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartner.

”De flesta företag som har internationell handel kommer påverkas av brexit, det gäller även om de inte handlar direkt med Storbritannien. Det är därför angeläget att företagen ser över hur deras affärs- och handelsrelationer med Storbritannien ser ut. Det kan kosta företagarna att inte vara förberedda”, kommenterar Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar.

Enligt banken ser ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU den 31 oktober allt mer sannolikt ut. Efter det ingår inte landet i EU:s gemensamma marknad.

Den nya omröstningen väntas under tisdagen.

Premiärminister Boris Johnson kommer på tisdagskvällen att få en uppfattning om han kan få igenom sitt brexitavtal i tid.

Det rapporterar Bloomberg News.

Efter att talmannen John Bercow förnekat möjligheten att rösta om brexitavtalet direkt så har regeringen lagt fram lagstiftningen, Withdrawal Agreement Bill, WAB, som nu ska implementeras. Denna väntas nu baxas igenom parlamentet på rekordkort tid.

Klockan 19 lokal tid väntas en omröstning, the Second reading vote, där parlamentet kan ta ställning till hela paketet i princip. Eventuellt har Johnson tillräckligt med röster för detta, har han inte det faller det omförhandlade brexitavtalet.

Därefter väntas en ny omröstning om parlamentet går med på den snabba tidtabellen. Om denna röstas ned så får han svårt att få igenom brexit till den 31 oktober.

Det är även möjligt att oppositionen kommer att lägga fram tillägg till lagstiftningen, till exempel krav på en tullunion eller ny folkomröstning, som kan lägga nya hinder i vägen för brexitavtalet att bli klart.

Flera ledamöter har också klagat över den knappat tidsperioden för att gå igenom den omfattande och komplicerade WAB.

Förslagen måste också godkännas i överhuset, vilket vid en snabb behandling skulle kunna ske i helgen.

Läs även: USA: Bättre att handelsavtal blir rätt än sluts redan i november


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST