Fotograf: Bioarctic pressbild

Bioarctic tokrusar 50% efter besked om Alzheimersläkemedel

Biogen och Eisai går vidare med ansökan om läkemedel för Alzheimers.

Forskningsbolaget Bioarctic, som utvecklar läkemedelsprojektet BAN2401 tillsammans med japanska Eisai, rusar 50 procent efter beskedet om att läkemedelsjättarna Biogen och Eisai kommer att söka marknadsgodkännande för ett tidigare pausat projekt inom Alzheimers sjukdom.

Biogen och Eisai har beslutat att söka marknadsgodkännande för adacanumab, en ny behandling av Alzheimers sjukdom vars fas III-studier stoppades så sent som i våras. Nya analyser av ett större dataset kring läkemedelskandidaten adacanumab pekar nu på att behandlingen kan ha effekt tidigt i sjukdomsprocessen.

"Biogen och Eisai har i dag presenterat nya data kring antikroppen aducanumab. Den nya informationen visar på den kliniska nyttan av att minska amyloid i hjärnan för patienter med tidig Alzheimers sjukdom. BAN2401 har tidigare i en stor klinisk studie visat på kraftigt minskad amolyid i hjärnan och klinisk nytta. Uppgifterna stöder därmed också utformningen av den pågående fas III-studien med BAN2401", säger Gunilla Osswald, vd på Bioarctic till Finwire.

Biogen och Eisais beslut har tagits i samråd med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och en ansökan om marknadsgodkännande kommer att lämnas in i början av 2020. Därtill kommer bolaget att inleda diskussioner med myndigheter på internationella marknader som Europa och Japan.

De positiva resultatet som ses i den nya analysen drivs av större exponering till en högre dos av adacanumab jämfört med tidigare analyser. Patienterna visade fördelar både på kognition och funktion som minne, orientering och språk men fördelar vid utförandet av vardagliga hushållssysslor. Resultaten baseras på analyser från fas III-studierna Emerge och Engage.

Om adacanumab godkänns blir det det första behandlingen som minskar den kliniska nedgången som orsakas av Alzheimers sjukdom och blir också den första behandling som kliniskt bevisat att avlägsnande av amyloid beta ger ger ett bättre kliniskt resultat.

Biogen, som även passade på att släppa sin delårsrapport, stiger 32 procent i förhandeln.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST