Fotograf: Wikimedia Commons

Sydkoreanska ungdomar skickas på detoxläger – för att bli av med extremt mobilberoende

"Det kändes som att min verklighetsuppfattning tynade bort."

Sydkorea är ett av världens mest mobiltäta länder. Statistik från Sydkoreanska regeringen visar att mer än 98 procent av alla sydkoreanska tonåringar hade en mobil 2018, och många av dem är svårt beroende.

Det skriver CNN.

Förra året klassades 30 procent av alla sydkoreanska barn mellan 10-19 år som överdrivet beroende av sina mobiler, enligt departementet för forskning-, information- och kommunikationsteknologi. 

År 2007 startade den Sydkoreanska regeringen därför upp statliga avvänjningsprogram för ungdomar för att tackla internetberoende. 2015 expanderades programmet till att inkludera mobiltelefoner. 

I år arrangerades 16 läger för totalt ungefär 400 mellanstadie- och högstadieelever. 

Lägren är gratis, bortsett från en kostad på 100,000 won, ungefär 830 kronor, för mat. På lägren uppmuntras ungdomarna att delta i skattjakter, konst- och pysselaktiviteter och sportevenemang. De måste också gå på obligatoriska grupp- och familjesamtal för att diskutera sin telefonanvändning. 

"Det kändes som att min verklighetsuppfattning tynade bort. Till och med när jag hade kul och produktiva dagar med mina vänner kändes allt som en dröm", säger studenten Yoo Chae-rin till CNN efter att ha varit iväg på läger.

Många barn i Sydkorea är hårt pressade i skolan och det stora mobilberoendet tros bland annat bero på att barnen har få andra sätt att slappna av. 

Läs även: Glöm VR och AR – nästa år måste du förbereda dig på Extended Reality


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST